priliv ttt

До какво би довел контрол над технологиите?

Излезе „Прилив“ от Даниел Суарес и изд. Deja Book

priliv cccНа пазара вече е романът „Прилив“ от Даниел Суарес. Американският IT специалист разглежда възможността контролът над фундаментално нова технология, осъществен от неподходящите хора, да застраши съществуването на цялата планета.

Изумителното развитие на науката през XIX и XX век промени света. Дали обаче всички открития са стигнали до хората? Възможно ли е да има лечение за рака, безсмъртието да е вече достъпно, евтината и чиста енергия да е налична, а антигравитацията да е реалност? Възможно е – само че работещите в Бюрото за контрол на технологиите (БКТ) са попречили на тези и много други научни революции да бъдат оповестени и използвани. Нещо повече: най-великите световни умове, осъществили уникални пробиви, са принудени да работят с Бюрото… или са затваряни в зловещ затвор, където мозъците им се изследват от бездушен изкуствен интелект.

Физикът Джон Грейди е поредният учен на прага на славата с почти сигурна Нобелова награда, докато в нощта на триумфа му всичко се обръща с главата надолу. Лабораторията му е взривена, а той се оказва пленник на БКТ пред фаустова сделка: да получи достъп до истинските технологични достижения на човечеството и да продължи работата си над антигравитацията, но под шапката на тайната организация и далеч от обществото. Верен на моралните си принципи Грейди отказва – той не вярва, че хората трябва да бъдат лъгани и да продължават да живеят в по-лош от възможния свят. Изпратен първо на самотен остров, а после във високотехнологичен карцер, където го подлагат на мъчения, за него сякаш всичко е загубено… до момента, в който мистериозните Резистори не го вербуват, разкривайки му своя план за ответен удар срещу всемогъщите БКТ…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата