Coal-hill-school-650x364

Doctor Who ще има ново разклонение

Клара пък я очаква „травмиращ“ край.

Патрик Нес, сценаристът на новото разклонение.
Патрик Нес, сценаристът на новото разклонение.

Само два сезона след възкресяването на „Доктор кой“ през 2005, емблематичният британски сериал пусна своето разклонение „Торчууд“. Само година по-късно пък дойде второто разклонение – „Приключенията на Сара Джейн“. По различни причини, и двата сериала вече не правят нови епизоди (нито един обаче не е спрян поради липса на интерес у зрителите). И въпреки постоянните запитвания, откакто Стивън Мофат пое юздите на „Доктор кой“ не е имало нито едно ново разклонение. Това е на път да се промени!

Вероятно вече сте чули, че Джена Коулман (Клара) ще напуска сериала тази година и си мислите, че разклонението ще се фокусира върху нея? Или пък стискате палци най-накрая да тръгне спин-офа, който всички чакаме – с мадам Вастра, Джени и Стракс, които бяха често появяващи се персонажи в ерата на Мат Смит? Или пък не сте изгубили надежда, че някога ще видим отново сериал с Дейвид Тенант и Били Пайпър, чиито персонажи останаха да живеят в паралелна вселена?

Не, нито една от тези възможности не е вярната. Новото разклонение ще се казва „Клас“ и ще се развива в Коул Хил – училището, в което Клара и най-първите придружители на Доктора от старите серии, Иън и Барбара, преподаваха, а също и мястото, в което неговата внучка от старите серии, Сюзан, учеше. Засега няма планове нито един от тези персонажи да се появява в разклонението, но пък нищо не е невъзможно.

Главният сценарист на новия сериал ще бъде Патрик Нес, авторът на серията романи „Живият хаос“. Идеята е разклонението да бъде ориентирано към деца и тийнейджъри, да има 8 епизода по 45 минути и да се излъчи през втората половина на 2016 г.

Стивън Мофат е много развълнуван от проекта и още отсега има високи очаквания: „Никой не е документирал мрачния и вдъхновяващ свят на тийнейджъра като Патрик Нес, а сега ние ще вкараме неговите брилянтни истории в Doctor Who. Сериалът ще представи порастването в съвременна Великобритания, само дето ще има и чудовища!“.

Настоящият Доктор, Питър Капалди, също е борил извънземни зад стените на училището.
Настоящият Доктор, Питър Капалди, също е борил извънземни зад стените на училището.

Патрик Нес също е ентусиазиран от новото си поприще: „Много съм развълнуван от влизането ми във вселената на „Доктор кой“, която е толкова обширна, колкото самите време и пространство. Има толкова много потенциал за интересни истории, а да работя със Стивън Мофат и Браян Минчин, за да разкажа една от моите, ме кара да чувствам абсолютна радост. Нямам търпение да запозная хората с героите от Class, новите злодеи и извънземни, да им припомня, че ужасите от най-мрачните ъгли на съществуването могат да са също толкова страшни, колкото изпитите и матурите“. В интерес на истината, Патрик Нес вече е имал досег с Doctor Who – той е участвал в две антологии с разкази, свързани с 50-годишнината на сериала.

Засега изглежда, че новото разклонение ще бъде в духа на The Sarah Jane Adventures, което не ни кара да подскачаме от радост, но пък и не е чак толкова лоша новина. Въпреки че „Приключенията на Сара Джейн“ си беше детски сериал, той имаше много интересни епизоди и дори захващаше сериозни теми от време на време. При всички положения, главният сценарист явно е талантлив, така че задължително ще дадем шанс на „Клас“.

Колкото до наближаващия край на Клара, която вече официално е най-дълго задържалата се придружителка от новите серии, Стивън Мофат обещава да е запомнящ се и травмиращ за Доктора. Той не разкрива подробности за съдбата, която я очаква, но гарантира, че ще бъде важно събитие: „Ние не допускаме излизането на даден персонаж от сериала да бъде нещо малко и пренебрежимо. Когато Доктора загуби някого и едно приятелство завърши, това винаги е травмиращо. Мразя тази черта на телевизията, че понякога героите просто изчезват и никога повече не ги виждаш. В нашия сериал сме си дали обещание, че когато идва време за такава раздяла, ще я правим емоционална. Винаги. Така трябва и така е правилно“. Разбира се, Мофат често е послъгвал в интервюта, така че няма как да знаем дали краят за Клара ще е травмиращ или щастлив, но при всички положения ще бъде някъде през тази година. В коледния епизод пък ни чака Ривър Сонг!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата