rykopis nameren v saragosa t

Фантастика на два века излезе по книжарниците

„Ръкопис, намерен в Сарагоса“ на полския граф Ян Потоцки е завършен през 1810 г. и е преведен на много езици, но едва сега идва у нас.

Изображение с име: rykopis nameren v saragosaЯн Непомуцен Потоцки е известен полски писател. Роден е на 8 март 1761 година в имението Пиково край Варшава и трагично загива на 2 декември 1815 година, когато се самоубива в имението си край Бердичев.  За първи път, благодарение на изд. „Изток-Запад“, на български език се появява пълният текст на един от най-важните романи в историята на литературата – „Ръкопис, намерен в Сарагоса“, написан именно от него. Книгата е започната през 1794 г., продължена, но незавършена през 1804 и най-сетне – представена в окончателната й версия през 1810 г. Големият литературовед Цветан Тодоров смята романа за „шедьовър на фантастиката“, мнозина критици сравняват Потоцки с Борхес. Преведен е на всички основни езици.

Героят Алфонс ван Ворден прекарва шейсет дни в Испания, където се сблъсква с невероятни чудеса: събужда се под бесилка, двамата разбойници, висящи на нея, многократно възкръсват, люби се с прелестни принцеси от Изтока, среща се с магове, с кабалисти, със загадъчни благородници и с божествени дами. Попада в катун и остава смаян от невероятните приключения на предводителя на циганите, който се оказва свързан с най-висшите кръгове на обществото. Появяват се и двама учени-енциклопедисти, чиито теории ще променят разбиранията на героите за произхода на живота и на религиите.

Омагьосан от въздействието на романа, Пушкин започва поема, вдъхновена от него, а Адам Мицкевич признава Потоцки за един от най-великите негови съвременници. Българският превод с право може да се нарече академичен, тъй като отразява извършените от автора през годините промени и е придружен от 550 бележки, както и от аналитична студия за живота и творчеството на гениалния поляк, по чието произведение режисьорът Войчех Хас създава знаменития си едноименен филм, получил безброй награди от престижни световни кинофоруми и видян от милиони зрители.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата