malkata lodka hero

Филип Пулман с нова трилогия

В понеделник излиза „Малката лодка“, книга първа от трилогията „Книга на Праха“ от Филип Пулман, изд. „Бард“.

Двайсет години след излизането на революционната поредица „Тъмните му материи“ Филип Пулман се завръща към онзи паралелен свят с първия том от новата трилогия. Официално романът ще е по книжарниците от 19 февруари, но вероятно ще можете да го намерите и преди това из по-големите вериги.

Малкълм Полстед е от онези наблюдателни и будни момчета, които остават до голяма степен незабелязани. Вероятно затова неизбежно се превръща в шпионин…

Бащата на Малкълм има странноприемница на име „Пъстървата“ на брега на река Темза, в която се отбива цял Оксфорд. Момчето и демонът му Аста редовно дочуват новини, клюки и скандални случки, но през една дъждовна зима се натъкват на нещо съвсем различно.

Малкълм намира тайно писмо, в което се говори за опасно вещество, наречено Прах, а изследователката, за която е предназначено писмото, открива момчето. Когато тя го моли да си държи очите отворени на четири, Малкълм започва да се сблъсква с най-различни подозрителни лица: пътешественика лорд Азриел, който бяга от преследвачите си; главорезите на Магистратурата; циганин на име Корам, който го предупреждава за предстояща опасност, и красива жена със зла маймунка за демон. Всички се интересуват от едно − бебе на име Лира.

Лира е от онези деца, които привличат хората като магнит. И Малкълм смело и жертвоготовно е решен да я защити от надигащата се буря.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата