Sept-of-Baelor

Game of Thrones се завръща чак другото лято

Седми сезон на „Игра на тронове“ ще се забави и ще бъде по-кратък.

cersei
Страхотен фен-арт, пуснат след края на шести сезон.

Едно можем да признаем на Дейвид Бениоф и Дан Вайс, сценаристите на „Игра на тронове“ – умеят да планират и да спазват обещанията си. Още между първи и втори сезон, когато сериалът беше само култов хит (а не може би най-популярният сериал в света, който е днес), двамата казаха, че предвиждат 7 или 8 сезона. Те изпълняват плана си без ни най-малка промяна – вече официално е потвърдено, че ще има седми и осми сезон, но ще са с по-малко епизоди – 7 за седмия и 6 за осмия. Единствената промяна в графика са годишните сезони, през които ще се снима и излъчва Game of Thrones.

Тъй като „Зимата дойде“ (най-накрая) сцените имат нужда от повече сняг и студ. В клипа зад кадър, който показва как е заснет епизод 6.09 („Битката на копелетата“), се вижда, че усещането за студ и лошо време е изцяло изкуствено придадено от обработката. Слънчевото време вече не устройва сюжета и се налага изчакване на по-студени дни. Така най-накрая може да видим лошо време и в по-южните райони на Вестерос – досега повечето сцени в Кралски чертог и всички с Денерис изглеждаха твърде лятно, за да възприемем заплахата от Белите бродници сериозно. Тези промени са необходими на сериала и ще му придадат по-адекватен вид, но означават, че целият процес ще се забави. HBO официално обяви, че седми сезон ще излезе не през пролетта, както предишните, а през лятото. След снимките през есента и зимата е необходимо достатъчно време за обработка на кадрите.

Любопитен детайл е, че екипът тотално ще зареже Хърватска догодина. Страната беше една от основните локации за средните сезони (от втори до пети) и послужи за фон на Кралски чертог и всички градове, през които Денерис мина, но вече няма да има нужда от услугите й. В шести сезон снимките в Хърватска са отнели само 1 седмица – за пристигането на тялото на Марсела в същия залив, от който тя замина за Дорн – останалите сцени от сюжетните линии на Церсей и Денерис, са били заснети в Испания, която беше „открита“ миналата година за сюжетната линия с Дорн, а тепърва ще поема и други функции. Официална причина за преместването не е била обявена, но вероятно проблемите, които местната църква „Св. Николай“ в Дубровник оказа със заснемането на срамната разходка на Церсей (първоначално е било предвидено именно пред нея да се заснеме сцената, но свещениците и отдадените християни са се възпротивили яростно на идеята светото място да се осквернява с голи жени), са повлияли. На Испания помага и фактът, че посланикът е бивш изпълнителен продуцент на HBO, така че урежда подопечните си градове с връзки. Не е изключено и да се предлагат повече данъчни облекчения в Испания – локациите там имат доста повече опит като снимачни площадки, докато Дубровник практически не съществуваше на филмовата карта преди „Игра на тронове“. Вероятно има и други фактори продукцията да напусне балканската държава толкова бързо и необяснимо, колкото го направи след Малта и Мароко от сезон 1. От друга страна, Северна Ирландия и Исландия остават водещи локации и догодина, така че традицията там се запазва.

you-win-die-game-thrones_601015

Колкото до броя епизоди – наистина боли да са по-малко, особено при положение, че и досегашните десетсерийни сезони минаваха доста бързо, но пък вероятно ще видим повече качество хо този начин. От колосалния екип на сериала неведнъж са признавали, че всяка следваща година е все по-трудна за заснемане и отнема все повече време. С 3 серии по-малко за годината, творците зад Game of Thrones ще могат да си поемат малко въздух и да се уверят, че всичко е както трябва (не че досега е имало недоглеждания или видими неуредици). Въпреки че много фенове не биха имали нищо против сценаристите да разводнят малко сюжета, за да увеличат бройката епизоди (шести сезон рязко ускори темпото, което, макар и прекрасно за сюжета, не беше наистина необходимо), двамата са категорични, че просто няма сюжет за повече история. Някои сюжетни линии започнаха да се ориентират към грандиозен финал още тази година, така че отношението на сценаристите е разбираемо и дори похвално, щом качеството е техният приоритет.

Стискаме палци HBO да има предвид юни, когато казва лято, а не август, но това само времето ще го покаже. Най-вече се надяваме на адекватен завършек, който да оправдае заплатите на главните актьори (Емилия Кларк, Питър Динклидж, Николай Костер-Валдау, Лена Хеди, Кит Харингтън и др.) от половин милион долара на епизод за последните сезони.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата