avengers-connecting-the-marvel-cinematic-universe

Изучават филмите на Марвел в университета

Отмъстителите и Пазителите на галактиката влизат в лекционен курс.

guardians-galaxy-movie-trailer-humor
Пазителите показаха среден пръст на всички, които им вещаеха провал, вместо да предвидят историческия им успех.

Скучни ли са ви учебните дисциплини в университета? Защо тогава не се запишете в Балтимор? Там от новия семестър ще преподават филмовата вселена на Марвел (и тяхната маркетингова стратегия) в специален лекционен курс.

Успехът на „Пазители на галактиката“, който в момента е най-касовият филм на 2014, е вдъхновил академиците в Балтиморския университет да му посветят от своето време, както и от това на студентите си (сред които едва ли ще липсва интерес). Guardians of the Galaxy доказа, че не е нужно да се играе само на сигурно, когато става дума за адаптация на комиксови герои към големия екран. Не само Железния човек и Капитан Америка могат да печелят добри пари.

Ръководителят на курса, Арнолд Блумберг, описва съдържанието на курса така: „Ще разгледаме влиянието на филма „Пазители на галактиката“, който доказа две неща: масовият киноман не е уморен от супергерои; и Марвел могат да направят научно фантастично приключение, което включва говорещи дървета и еноти. Не само, че подобен абсурд ще им се размине – те създадоха вселена, в която феновете нямат нищо против такива елементи и дори искат още.“

Блумберг стига по-далеч в хвалбите, като сравнява филмите на Марвел със „Стар Трек“ и „Междузвездни войни“ по значение и същност. „Всяко поколение си има една такава емблематична вселена, която служи както за развлечение, така и за обяснение на понятия като етика, морал, проблемите на расата, пола, класата и т.н. Преди време „Хари Потър“ и „Властелинът на пръстените“ послужиха на десетки милиони деца и юноши за същото. Когато аз бях по-млад, ролята изпълни Star Wars. Тази сага, за мен, беше като емблема на търсенето и пътя на героя, борбата между добро и зло в масовата поп-култура.“

university-of-baltimore-15-year-old-graduate
Още ли се чудите къде да запишете магистратура?

Разбира се, в курса ще бъде разгледана цялата история на Марвел и решенията, довели до безпрецедентното обвързване на филми с различни герои в една обща вселена. Критическият поглед върху изграждането на този франчайз в киното ще помогне на студентите да разберат защо хората са толкова възприемчиви към супергероите и кои са нововъведенията в кино-вселената в сравнение с оригинала на хартия.

Плановете на Марвел се простират чак до 2028 година, като конкретни дати са резервирани до 2019-та, което също ще бъде предмет на курса. Дългосрочното планиране и вниманието към детайла са част от успеха.

Арнолд Блумберг отдавна се специализира в история на комикс културата, като публикува изследвания и статии вече 15 години. През 2010, отново в Балтимор, той преподава друг интересен курс – „Медийни жанрове: Зомбита“, който все още се предлага в университета. Пожелаваме на новия му академичен проект също толкова успех, а ако вие имате път към Балтиморския университет през пролетния семестър на 2015, минете да чуете някоя негова лекция.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата