the last of us

Как се създават гъбясали инфектирани?

Бари Гауър, дизайнер и гримьор за The Last of Us показва как са измислени и направени гъбясалите инфектирани за сериала.

„Последните от нас“ беше един от най-очакваните сериали за тази година, въпреки че в крайна сметка мнозина останаха разочаровани от мудното темпо и разфокусираната история. Продукцията има обаче едно постижение, за което всички сме съгласни, че трябва да бъде похвалено – гримът и протезите, чрез които са създадени гъбясалите инфектирани (неслучайно една от номинациите за Еми на сериала е именно в това направление).

Дизайнерът и основният гримьор на The Last of Us се казва Бари Гауър. В долното видео той разказва и показва как е постигнал нестандартните кордисепс-зомбита за пред камера:

Бутон за зареждане на YouTube видео

В разказа на Гауър се открояват няколко похвални момента – първо, той е почерпил директно вдъхновение от игрите – и това си личи. Когато става дума за адаптация га друга медия с многобройни фенове, най-мъдрото, което можеш да направиш, е да преглътнеш егото си и желанието си да се покажеш и наложиш, за да се вдъхновиш от източника и да не откриваш наново топлата вода. Друга добра идея, без съмнение прилагана и преди, е решението да се създадат няколко фази на инфектираните според времетраенето на инфекцията. Така имаме някои леко гримирани кордисепс-зомбита за хора, които са били заразени наскоро, както и тежко гъбясали. Най-интересното е, че Гауър е трябвало да преодолее собствените си фобии, за да постигне ефектния грим. А може би именно те са му помогнали да направи зомбитата страшни, впечатляващи, но и реалистични.

Една от критиките към първи сезон е, че не показа достатъчно инфектирани. Решението е умишлено взето от сценаристите, за да могат да се фокусират върху човешкия елемент на историята (с други думи, да пилеят цели серии за персонажи, които просто си живуркат и не правят нищо интересно). Дадено е обещание втори сезон да се фокусира повече върху светостроенето и да покаже много повече инфектирани, така че Гауър ще има доста работа.

The Last of Us може да се гледа по HBO Max, но втори сезон няма да излезе скоро – най-рано 2025 година.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата