kyrvavi knigi title

Какво е събрано в Кървавите книги?

От утре ИК „Колибри“ пускат нова книга на пазара – първи том от сборника с истории на ужасите от Клайв Баркър „Кървави книги“.

Изображение с име: kurvavi knigi tom 1Клайв Баркър е не само писател, но и филмов режисьор, сценарист, продуцент, актьор и художник. Написал е над 30 книги – романи, новели, сборници с разкази и пиеси, стихосбирки. Издадената у нас фантастична приказка „Абарат“ и „Кървави книги“ са отличени с престижни литературни награди: „Уърлд Фентъзи“, „Бритиш Фентъзи“ и „Брам Стокър“. Когато сборникът „Кървави книги“ е публикуван в САЩ, Стивън Кинг възкликва: „Видях бъдещето на ужаса… и то се казва Клайв Баркър“. Днес шестте тома на „Кървави книги“ са издадени в над 40 държави, а Баркър е един от водещите съвременни писатели в жанровете хорър и фентъзи. Много от произведенията му (сред тях и разказите в този сборник) са екранизирани, а филми като „Хелрейзър“, „Кендимен“ и „Среднощният влак за месо“ превръщат автора в световна хорър икона.

На 12 март ИК „Колибри“ пуска на български първи том от сборника с разкази и новели „Кървави книги“. Той включва разкази като „Кървав свински блус“, „Секс, смърт и звезден блясък“, „Среднощният влак за месо“ и др. Според издателството, „това е проза колкото страховита, толкова и красива – поетичен сюрреализъм, маркиран с оригинални идеи. Някои от историите са странни и гротескни, други са плашещи и шокиращи, трети са комични. Но всички са проникнати от забележително черно чувство за хумор, отличават се с неочаквана за жанра дълбочина – иронизират нравите и пороците на съвременното общество.

Дори да не сте фенове на последните части от „Хелрейзър“ (с които Клайв Баркър красноречиво натъртва, че няма нищо общо), не може да се отрече, че първите (под негово ръководство) бяха много добри, да не кажем, че оригиналният „Хелрейзър“ е емблематичен за жанра. „Кървави книги“ изглеждат като подходящо начало за тези, които досега не са чели нищо от г-н Баркър, но са достатъчно заинтригувани, за да искат да се запознаят с литературното му творчество.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата