skazanie-za-jeleznorykiq-voin

Кой е железноръкият воин?

Излезе „Сказание за железноръкия воин“ на Мирослав Петров, изд. „Гаяна“.

skazanie-za-jeleznorykiq-voin-cОт няколко дни вече се продава новата книга в колекцията на русенското издателство „Гаяна“ – „Сказание за железноръкия воин“ на Мирослав Петров. Тя е в жанра на историческото фентъзи и разказва за приключенията на младия български багаин Алдомир по времето на Първата българска държава, и по-конкретно периода след заселването на Аспаруховите българи в Мизия. Това е време на промени, на нови съюзи, на тежки борби срещу Византия и срещу ограждащите българските земи хазари и авари. В това време се изковават връзките между дошлите отвъд Дунав българи и живеещите в границите на Мизия племена и народи, много от които и до днес не са с точно установен произход. Сблъсъкът на различни култури и обичаи води до вплитането едно в друго на различни обичаи, вярвания и легенди, до създаването на днешния пантеон от Божества и митологични образи, който е характерен за нас българите.

Всичко това води до появата на загадъчния Народ, който обитава платото на Мадара, и до превръщането на многобройните вярвания и легенди в основа на „Сказанието“. Героите и митологичните образи, които ще открие читателят в романа са представени по човешки и достъпен начин. Основната част от действието се развива на фона на реални исторически места, останки от които може да се видят и днес и които пленяват със своя магнетизъм и приказен чар. Това са Платото Мадара, крепостта Градище до Габрово, местността Побити Камъни, Никополис ад Иструм, градът Агатопол, разположен на днешния Ахтополски полуостров.

„Сказанието“ е едновременнно истинска и приказна история, разкриваща силата на българския дух и минало. Авторът я е написал за всички, които се гордеят, че са Българи – независимо къде и в кои кътчета по света се намират днес.

Книгата не се разпространява по книжарниците, но може да се поръча по фейсбук, лично от автора.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата