The X-Files 2768

Крис Картър готви нов сериал

Създателят на The X-Files търси купувач за новата си идея, а междувременно досиетата събират прах.

Изображение с име: carter_a
Докога ще може Крис Картър да почива на старите си лаври?

Едно време Крис Картър беше доста важен човек в Холивуд. Като създател и сценарист на „Досиетата Х“ той се ползваше с голяма доза уважение. За съжаление, сериалът беше полуспрян/полузавършен с леко калпав епизод, а след това дойде ужасът, наречен „Досиетата Х: Искам да вярвам“. Ужас, не защото беше много страшен, а защото представляваше бледо разтеглено копие на слабите епизоди от средните сезони на сериала, което се изхрачи върху цялата история на култовия фаворит. Доста хора се потрудиха, за да се стигне до този филм, а накрая Крис Картър захвърли уникалния шанс да възроди единствения си култов франчайз и да зарадва почитателите си. Вместо това той настои малцината останали му фенове срещу себе си и днес „Досиетата Х“ се разглеждат като невъзвратима част от историята.

Известно време след безбожния си провал с The X-Files: I Want to Believe сценаристът опита да се върне на екран с проекта си за нов сериал за млада изследователка на паранормалното, която се казва Юник (Уникална). Нито една телевизия обаче не се заинтересува от закупуване и разработване на идеята.

Сега Картър е обявил, че разработва нов авторски проект. За него се знае малко – ще се казва The After (Последствията) и ще съчетава елементи на научна фантастика, трилър, масова параноя и съспенс. Сюжетът ще проследи последствията от мистериозно и необяснимо събитие, което ще разтърси света.

Звучи ли ви познато? „Поглед в бъдещето“? „Събитието“? И двата не издържаха повече от един сезон. Дали наистина идеята на Крис Картър е достатъчно добра, за да се продаде? Дали репутацията му ще му помогне или ще му попречи? Не възлагайте кой знае какви надежди.

Изображение с име: duchovny-t
Дейвид Духовни вече не е първа младост, но феновете ще се радват да видят Фокс Мълдър отново дори и на преклонна възраст.

Да си минем на въпроса – защо най-накрая не се направи трети филм „Досиетата Х“? В скорошно интервю Дейвид Духовни каза, че с удоволствие би се завърнал. Той дори защити идеята с аргумент: „Фокс има свой собствен франчайз, който може да бъде разработен. Вместо това се дават луди пари да се купува чужда интелектуална собственост като тъпия Green Lantern“. Духовни е абсолютно прав – основната история в „Досиетата Х“ така и си остана недовършена, а може да се разработи както Фокс пожелае – може да се подходи като за екшън, трилър, драма… На практика, ние още не знаем какво стана с Джон Догет и Моника Рейъс (между другото, Анабет Гиш ще гостува този сезон на „Имало едно време“) след като ги подгони онзи супервойник преди 10 години. Героите и вселената, изградени през деветте години, през които сериалът се излъчваше, са достатъчно богати, за да дадат храна за сценаристите – независимо дали става дума за връщане на Крис Картър или за наемане на друг. Мина и достатъчно време, за да забравят феновете покрусата си от втория филм. Но ето, че трети така и не се прави.

На този етап не знаем за какво точно да стискаме палци. Картър да се провали с новата си посредствена идея и най-накрая да направи филма, който всички чакаме от 10 години насам? Или пък да успее и да бъде обявен за гениален, след което да се сети за първородния си хит? А всъщност искаме ли изобщо Катър да пипа поредицата след всичките му провали или е по-добре някой друг да се заеме?

Така или иначе, добре ще е нещата да се развият бързо, защото всяка отминала година без The X-Files е културно престъпление.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата