alien 5

Малко детайли за Alien: Paradise Lost и Alien 5

Продължението на „Прометей“ може да бъде готово за лятото на 2017 г., а „Пришълеца 5“ – лятото на 2018.

Ако все още не сте разбрали, Ридли Скот вече работи усилено по продължението на „Прометей“ и планира да го нарече „Alien: Paradise Lost / Пришълеца: Изгубеният рай“. Новината за името ядоса много хора, най-вече защото според първоначалните планове „Прометей“ трябваше да бъде отделна трилогия, която да се свърже с „Пришълеца“ като негова предистория чак в потенциалния четвърти филм. Тези планове сега са хвърлени на вятъра, защото въпросната връзка ще се появи още във втория филм. Което пак би било по-добре от варианта, в който връзката изобщо не се появява, но името „Пришълеца“ е използвано само за маркетингови цели, т.е. прилъгване на повече зрители в киносалона…

2012_prometheus_003Така или иначе, Скот вече е пуснал малко информация относно това, което смята да направи за втората част. Alien: Paradise Lost ще продължи там, където Prometheus завърши – с д-р Елизабет Шоу (Нуми Рапас) и андроида Дейвид (Майкъл Фасбендър) на път към планетата на Инженерите. Тъй като пред-продукцията вече е доста напреднала, Ридли Скот има ясна представа какво ще иска от филма, както и от двамата си сценаристи, Джейк Паглен („Превъзходство“) и Майкъл Грийн („Блейд Рънър 2“, „Зеленият фенер“).

„Филмът ще бъде самостоятелен, защото героите ще отидат на планетата на Инженерите и ще видят какво се е случило там. Имало е опустошително бедствие. Те ще стигнат дотам с извънземния кораб, но към тях ще се присъедини нова група пътешественици, които ще се появят още в началото на филма.“

Общо взето, звучи доста подобно на продълженията на „Пришълеца“, така че не сме обезкуражени от това изказване на Ридли Скот. Ще стискаме палци обаче причината за появата на новата група да бъде правдоподобна, както и персонажите да са по-пълнокръвни и логично действащи от предшествениците си в „Прометей“.

Също така, идеята е филмът да се завърне към хорър-прототипа си, така че огромна част от новите герои сигурно няма да оцелеят, преследвани и избивани от кой знае какво. Надяваме се тази част да бъде направена добре и да ни върне тръпката от споделената вселена „Пришълеца/Прометей“. Според последните изказвания на Скот, класическите пришълци ще се появят в този филм и техният произход ще бъде обяснен. За последното обаче все още не сме 100% сигурни, защото само преди няколко седмици, режисьорът твърдеше обратното.

За андроида е известно, че постепенно ще се сдобива с тяло още от началото на филма, така че Майкъл Фасбендър да може да играе нещо по-раздвижено от глава, носена в торба.

Колкото до „Изгубеният рай“ в заглавието, Скот си признава, че звучи интелектуално, но не е. Името, заимствано от поемата на Милтън, явно е по-скоро опит за псевдоерудирано звучене, но няма реално значение за сюжета. Поне засега – Скот явно често си мени мнението.

all 5
Концептуална рисунка от „Пришълеца 5“

Остава големият въпрос дали Alien: Paradise Lost ще има връзка с Alien 5, разработван от Нийл Бломкамп, в който Сигорни Уивър ще се върне в култовата си роля. Засега се знае, че двамата режисьори поддържат контакти един с друг, за да са сигурни, че няма да си пречат или да поставят противоречиви елементи в проектите си, но по-скоро ще се развиват поотделно, дори и да са част от една вселена.

Колкото до „Пришълеца 5“, Нийл Бломкамп ще го направи като директно продължение на „Пришълеца 2“. Събитията в него няма да противоречат на третия и четвъртия филм, но ще ги игнорират. Оцелелият от Aliens персонаж на Майкъл Бийн, полковник Хикс, най-вероятно ще се завърне, макар че самият актьор още не е подписал нищо черно на бяло, защото не е видял готов сценарий.

Още не се знае кога можем да очакваме двата филма, но Скот работи здраво по продължението на „Прометей“. Идеята му е да започне снимки през февруари 2016 и, ако може, да е готов за лятото на 2017. Впрочем, разпространителите на филма, 20th Century Fox, вече имат запазена дата за „Фантастичната четворка 2“ на 9 юни 2017, но с оглед на провала на първия филм е много възможно датата да се освободи именно за „Пришълеца: Изгубеният рай“. Въпреки че и двамата режисьори работят, Ридли Скот ще има преимущество с неговия проект, докато този на Бломкамп ще се поотложи (тъкмо да си прецизира сценариите). Това означава, че ако Alien: LP излезе за лятото на 2017, Alien 5 може би ще го последва около година по-късно.

Ще следим за повече новини около двата проекта и, въпреки че вече не сме толкова сляпо ентусиазирани, колкото бяхме за „Прометей“, ще ги чакаме с нетърпение.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата