westworld fallout shelter

Мобилната игричка Westworld с фалстарт

Съдят разработчиците, че прилича прекалено много на Fallout Shelter.

Миналата седмица излезе нова игра за мобилни устройства по хитовия сериал Westworld. В нея играчите могат да си построят свой собствен Западен свят и да развиват домакините в него. Играта обаче се сблъсква с проблем, който е още по-страшен и от отмъстителни андроиди, придобили собствено съзнание – съдебно дело. Bethesda Softworks съдят Warner Bros и Behaviour Interactive на основание, че Westworld е „нагла кражба“ от Fallout Shelter.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Fallout Shelter наистина изглежда много, много подобна. Тя излезе през 2015 година и предлагаше на играчите възможността да построят сграда за оцелели от пропитата с радиация земя. Беше доста успешна, благодарение на което се доразработи и вече се предлага за Xbox One, PlayStation 4 и Nintendo Switch.

Разработчикът отново е Behaviour Interactive, канадско студио, наето от Bethesda да прави мобилната игричка. За съжаление, девелопърите явно са се оказали прекалено мързеливи, защото са копирали практически същата концепция и са я адаптирали за Westworld по поръчка на Warner Bros. Сега те са обвинени в нарушаване на договора, нарушаване на интелектуални права, нелоялна конкуренция и злоупотреба с търговски тайни. За всеки случай подсъдими са и Уорнър Брос, тъй като може те да са изискали тези действия от изпълнителя. Като доказателство са приложени примери за бъгове от Fallout Shelter, които Bethesda са оправили, но сега отново се появяват за Westworld – тоест, явно е използван същият код. Очевидно е обаче, че са копирани също гейм дизайн, визии, анимации, геймплей и други елементи.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Както и да завърши съдебното дело, феновете на сериала могат да са спокойни, че той ще продължи да се развива необезпокояван от развитието. Игричката Westworld също е все още достъпна на Google Play и Apple Store, за който иска да я пробва. Fallout 76 пък предстои да излезе на 14 ноември. Въпреки това ще бъде интересно да видим как ще се разреши казусът и каква глоба ще отнесат подсъдимите.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата