Gradinata na zloto

На разходка из градината на Брам Стокър

„Изток-Запад“ пусна сборника „Градината на злото“ на Брам Стокър.

Gradinata na zloto ccАвторът на емблематичния роман „Дракула“ е с нова книга на българския пазар – част от поредицата „Върхове“ на „Изток-Запад“, запазена за класиците и най-бележитите творци на отминалите епохи. „Градината на злото“ е сборник, в който едноименната творба е събрана с 6 други разказа на Стокър – „В долината на сенките“, „Къщата на съдията“, „Кошмарът на окървавените ръце“, „Как расте златото“, „Плъховете погребват бързо“, „Валпургиева нощ“ – всички са издържани в стила на класически ужас на фона на прекрасни пейзажи. Свидетели сме на странни приключения в света на свръхестественото, свързани с живота в Англия, Шотландия, Германия и Франция отпреди сто и повече години.

Ирландският майстор на ужасите Брам Стокър е написал дванайсет романа, три сборника с разкази и четири книги с пътеписи и спомени. Роден е в Ирландия на 8 ноември 1847 г. Малкият Брам бил болнаво дете и прекарва първите седем години от живота си на легло. През този период майка му разказва истории и легенди, много от които със свръхестествени и страховити мотиви. Вероятно това е причината бъдещият писател да твори в тази сфера. Учи история, литература, математика и физика в Тринити Колидж в Дъблинския университет. Стокър работи като театрален критик в родната Ирландия, преди да се премести в Англия. Повод за това става запознанството му с известния актьор Хенри Ървинг. Писателят прекарва голяма част от живота си в Лондон, като в продължение на 27 години менажира „Lyceum Theatre“ – театъра, където играе Ървинг. Сред приятелите на Брам Стокър са имена като Оскар Уайлд и сър Артър Конан Дойл. По време на пътуване до Съединените американски щати се запознава със своя литературен кумир Уолт Уитман. Писателят умира на 20 април 1912 г. в Лондон.

Интересна подробност: между „Птиците“ на Хичкок и „Градината на злото“ има сходство, което едва ли е случайно. Знае се, че за лентата си Хичкок е използвал разказ на Дафни дю Морие от 1952 г., но страшната история с птиците на Стокър е писана много по-рано – през 1911 г. Така че е напълно възможно той също да е оказал влияние върху гениалния кинорежисьор.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата