serafina i cherniqt plasht t

Нова хитова детска трилогия излиза на български

По книжарниците можете да намерите „Серафина и черният плащ“ на Робърт Бийти, изд. „Софтпрес“.

Изображение с име: serafina i cherniqt plashtНа дванайсет, тя е дребничка за възрастта си, дяволски грациозна и безшумна, с очи – жълти като кехлибар. Живее във великолепен замък, но съвсем не е принцеса. Отраснала е в подземието на голямата къща и никой освен грубоватия ѝ, но сърдечен баща не знае за съществуването ѝ. Въоръжена с най-тихата стъпка и най-острите сетива, които можете да си представите, Фина броди тайно из заплетените коридори на имението „Билтмор“, скришом чете книги от огромната библиотека и наблюдава обитателите му, за да разнообрази ежедневието си.

Една нощ от „Билтмор“ започват да изчезват деца, но възрастните от голямата къща и детективите, които идват от близкия град, са безпомощни пред тайнствения похитител. Само Серафина е зървала страховития мъж с черен плащ, който стои зад отвличанията. Сега тя е единствената надежда за спасение на изчезналите деца и е решена да разплете мистерията на всяка цена.

С помощта на новия си (и единствен) приятел Брейдън и на неговия предан доберман Фина се впуска в опасно разследване, изпълнено със спиращи дъха изпитания, непобедими врагове и древна магия.

„Серафина и черният плащ“ е очарователна смесица от исторически факти, мистерия и фентъзи. Робърт Бийти създава класически приключенски роман, чиито вечни теми говорят езика на деца и тийнейджъри… и подсказват на възрастните правилните отговори на някои въпроси.

Първият роман от поредицата не само получава висока оценка от децата, но и попада в полезрението на учители и родители. Подобно на съвременните си връстници, които навлизат в тийнейджърската възраст, дванайсетгодишната героиня от „Серафина и черният плащ“ си задава неизбежни въпроси: Коя съм всъщност? Защо съм различна? Какво е приятелството? Кое ни прави добри или лоши?

Робърт Бийти живее в Ашвил, Северна Каролина, със съпругата и трите си дъщери. Вече е писател на пълен работен ден, но преди време се е занимавал с компютърни технологии и е един от пионерите на изчисленията в облак.

„Билтмор“ и околностите му са реално съществуващи места и са описани исторически коректно от Робърт Бийти, който живее наблизо със семейството си и обича да навестява имението. Замъкът е построен от Джордж Вашингтон Вандербилт ІІ в европейски ренесансов стил между 1889 и 1895 г. по модел на няколко френски замъка от долината на река Лоара. Днес сградата е най-голямата частна постройка в Щатите. През 1930 г. частично става музей, а от 1956 г. изцяло е отворена за посетители.

„Серафина и черният плащ“ (да НЕ се бърка със „Серафина“ на Рейчъл Хартман, изд. „Хермес“) е бестселър на New York Times над 60 седмици, а през 2015 е избрана за детска книга №1 на Goodreads.  Историята продължава в „Серафина и магическият жезъл“, която ще излезе на български през септември, и завършва в „Серафина и изгубеното сърце“ (на книжния пазар в началото на декември).

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата