galaktiki

От Библиотека „Галактики“ към Клуб „Галактики“

Срещата-дискусия за фантастична литература, организирана от ИК „Колибри“ стана повод за обявяване на много интересни новини и послужи за начало на нов фантастичен клуб.

Ако сте пропуснали вчерашното събитие, на което ви поканихме преди няколко дни, не се притеснявайте – ще имате възможност да наваксате! На срещата в клуб Суингинг Хол от изд. „Колибри“ обявиха намерението си да създадат нов клуб с почитатели на фантастиката, чиито членове и приятели да се събират всеки месец на същото място. Следващата среща е на 23 април, като за нея ще бъдат дадени подробности скоро. Ако желаете да се присъедините още отсега, направете го чрез групата във Фейсбук.

Изображение с име: kolibri zvizdyНа събитието от 19 март бяха поканени редица интересни личности като Андрей Велков, идеен създател на поредицата и автор на книгата „Български психар“, Светлозар Желев от маркетинг-отдела на издателство „Колибри“, Христо Блажев от Книголандия, Владимир Полеганов, автор на предговора към българското издание на „Зора“ и сценарист на „Под прикритие“, преводачът Васил Велчев и писателят Атанас Славов. С кратко изказване се изяви и нашият главен редактор, Петър Атанасов.

Всички участници в дискусията бяха единодушни, че през последните година-две конкуренцията на пазара за фантастична литература значително се е повишила и новите издания идват от различни страни. ИК „Колибри“ заслужиха похвали не само за смелостта си да възродят поредицата „Галактика“ (първоначално започната от друго издателство, което вече не съществува), но и за качеството, с което техните заглавия се отличават.

„Една от причините да харесвам „Колибри“ повече от „Бард“ е тази, че те демонстрират много по-голям интерес към това, какво мислят феновете, доказателство за което е и това събитие“, беше част от изказването на представителя на SciFi.bg. „Хубаво е да пускаш книги, които да са комерсиално успешни, но много по-добре ще подейства на имиджа ти, ако се погрижиш читателите наистина да останат доволни“.

На срещата бяха дадени и много насоки за бъдещата дейност на издателството. Най-важната новина – всеки месец ще има ново фантастично заглавие, което ще допълва библиотека „Галактики“. На 22 април се очаква продължението на „Защитения“ от Питър В. Брет. До 40 дни би трябвало да излезе и втората част от поредицата „Досиетата на Дрезден“ на Джим Бъчър. Любимецът на много фентъзи-почитатели, Джо Абъркромби, също ще има нова книга на български още тази година. Очаква се на colibri.bg да бъде публикувана по-подробна информация.

Бяха обявени и намеренията на Андрей Велков за втора част на „Български психар“ (за която той организира кастинг), както и за филм по успешния му роман.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата