lord of the rings the rings of power

Първи кадри от The Lord of the Rings: The Rings of Power

Сериалът изглежда скъп, но неуважителен към Толкин и почитателите му.

Amazon Prime се възползваха от най-голямото телевизионно събитие в САЩ, Суперкупата, за да пуснат като реклама тийзър за предстоящия си грандиозен сериал по „Властелинът на пръстените“. Отдавна слушаме за него и за гигантския му бюджет, беше напълно логично цената на рекламата да съответства на инвестицията в продукцията. Лошото е, че видяното не се харесва на много от феновете на Толкиновото творчество. И има основания за притеснения. Нека видим трейлъра:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Откъм пейзажи и екшън сцени оплаквания нямаме. Откъм актьорския състав обаче… имаме известни забележки. Тъпо е да се обсъждат хора заради расата им, но това е поредното холивудско фентъзи, в което се бутат различни раси там, където не им е мястото. Това не би било голям проблем, ако актьорите и персонажите им изглеждаха впечатляващи и интригуващи, но видът им засега не вдъхва доверие. Актрисата, която ще играе Галадриел, няма и процент от обаянието на Кейт Бланшет. Не само това, Галадриел тук ще бъде войн, което противоречи на концепцията на персонажа, създадена от Толкин. Ще имаме и чернокожа джуджешка принцеса без брада, която също изглежда като да няма нищо общо със света от „Властелина на пръстените“ в която и да е епоха. Няма да отваряме и дума за това, че и актьорите, и сценаристите, са доста неизвестни, което прави странен фактът, че по техния труд са хвърлени толкова много пари.

Ако отворите трейлъра в youtube, ще видите, че преобладаващата част от коментарите е една и съща – копира се псевдоцитат от Толкин, според който „Злото не може да създаде нищо ново, то може само да поквари и разруши създаденото от добрите сили“. Толкин не е казвал точно това, но то общо взето предава успешно идеята му. Цитатът се копира на най-различни езици, предимно източно европейски – то е и най-логично именно в тази част на Европа да сме най-чувствителни към политкоректността. Доминацията на цитата в коментарите показва доста притеснително обществено мнение – жалко е, че не можем да видим количеството нехаресвания.

Така или иначе, в момента изглежда, че има сериозен риск огромната инвестиция на Amazon Prime да не се изплати. Интересът към „Властелинът на пръстените: Пръстените на силата“ не е толкова голям, колкото беше, със сигурност някои почитатели на Толкин направо ще бойкотират. Остава възможността да грешим в първоначалната си преценка и сериалът всъщност да се окаже чудесен – много бихме се радвали при това положение и ако отзивите са добри, това със сигурност ще накара и хейтърите поне да му дадат шанс. Със сигурност обаче, ще има да прескача висока летва, за да си спечели одобрението на зрителите.

Обявена е и премиерната дата – 2 септември. Ще чакаме.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата