max chess

Почина Макс фон Сюдов

Наследството на актьора във фантастиката ще остане в историята.

Изображение с име: Three-EyedRaven-ep-2
Триоката врана и Брандън Старк ровят в миналото на Зимен хребет в шести сезон от Game of Thrones.

Още един забележителен актьор ни напусна. Макс фон Сюдов е починал на 90-годишна възраст в дома си във Франция.

Фон Сюдов стана популярен още през 1957 г. с ролята си в „Седмия печат“. Филмът е драма, но има сцена с фентъзи елементи, в която героят на фон Сюдов играе шах със Смъртта (в кадъра горе).

Международна слава актьорът придобва с ролята си на свещеника в „Екзорсистът“. Отец Мерин се опитва да прогони демона от малката Риган, но борбата му не е никак лесна. Въпреки че персонажът загива във филма, той се завръща и във втората част, изигран отново от фон Сюдов.

През 1980 г. излиза филмът Death Watch, в който фон Сюдов играе съпруг на жена, на която й предстои да умре от болест. Действието се развива в бъдещето, когато подобно събитие е много рядко, така че жената се превръща в знаменитост.

Други фантастични филми, в които фон Сюдов играе, са Dreamscape, Needful Things, What Dreams May Come (с Робин Уилямс), Conan the Barbarian (с Арнолд Шварценегер), Dune, Ghostbusters 2, Judge Dredd, Hercules (където играе Зевс), Minority Report (с Том Круз) и др. В телевизията пък беше номиниран за Еми за ролята си на Триоката врана в „Игра на тронове“. Общо, във фантастиката и извън нея, актьорът има над 200 роли.

Благодарим за приноса на Макс фон Сюдов към жанра и му желаем да почива в мир!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата