fallout t

Правят сериал по Fallout!

Amazon Prime ще инвестира в сценарий на Джонатан Нолан и Лиса Джой.

Преди няколко години нямахме големи очаквания към Amazon Prime – единственият по-сериозен сериал в каталога им беше The Man in the High Castle, който изкара четири сезона и към края си беше далеч от интереса, с който почна. След това обаче стрийминг платформата добави няколко симпатични продукции като Philip K. Dick’s Electric Dreams, The Tick, Good Omens, Carnival Row, а и си спечелиха бонус точки със спасяването на The Expanse. Очакванията за истинска конкуренция с Netflix обаче дойдоха когато се обявиха две гигантски продукции, които феновете на фентъзито ще очакват с интерес и със сигурност ще гледат масово – сериали по „Властелина на пръстените“ и „Колелото на времето“.

Amazon Prime обаче не смятат да се задоволяват само с 1-2 големи хита. Сега обявиха следващата вълнуваща новина за бъдещето си – поръчали са цял сезон за сериал по култовата поредица игри Fallout. Нещо повече, сценаристите ще бъдат Джонатан Нолан и Лиса Джой, които са ни известни от Person of Interest и Westworld.

Изображение с име: fallout

„Fallout е една от най-великите гейм серии на всички времена. Всяка част от тази умопомрачително богата история ни е отнела безброй часове, които можехме да прекараме със семейството и приятелите си“, казват Джой и Нолан в общо изявление. „Така че сме страшно развълнувани да си партнираме с Тод Хауърд и останалите брилянтни лунатици в Bethesda, за да вкараме тази огромна и впечатляваща вселена с черен хумор в Amazon Studios“.

От разработчиците на играта в Bethesda пък въпросният Тод Хауърд казва следното: „През последното десетилетие минахме през много идеи да адаптираме Fallout за екран. Но беше ясно от момента, в който говорих с Джона и Лиса преди няколко години, че те са екипът, който ще го направи правилно. Ние сме големи фенове на тяхната работа и не можем да бъдем по-развълнувани да си партнираме с тях и Amazon Studios“.

Изображение с име: fallout 4

Ако случайно не сте играли нито една от игрите в поредицата, бързо поправете пропуска си. Всъщност, нейната история започва още през 90-те, когато първите две игри са създадени от Interplay Productions. Bethesda обаче купуват правата и пускат трета част през 2008 година, с която преработват геймплея и правят отворен свят. След това излизат Fallout: New Vegas (2010), Fallout 4 (2015) и Fallout 76 (2018), като първата и втората от тези се смятат за шедьоври (а третата… не толкова, но това са подробности). Сюжетът се развива в алтернативна реалност, в която светът е замръзнал в настроенията и естетиката на първите десетилетия от Студената война. Атомна война унищожава САЩ в края на ХХI век, но много от хората оцеляват – някои са скрити в подземни трезори (именно такива са и повечето главни герои, в които играчите се превъплъщават), други пък са се превърнали в гулове (грозници с разложена от радиацията кожа, но пък радващи се на необичайно дълголетие) или супермутанти (зелени или сини страшилища с много мускули, но без много мозък). Сред по-„нормалните“ хора в ядрената пустош има фермери, комарджии, предприемачи, бандити, псевдоримски легионери, паладини, летящи в цепелини, но и луди учени, които създават синтове – роботи, новото поколение от които приличат и мислят подобно на човеци. Игрите се отличават с огромните си и богати на сюжети и персонажи отворени светове, специфичната естетика и черния хумор.

Макар и да се съмняваме дали Amazon ще инвестират необходимото количество пари, за да се получи добър сериал, както и дали точно Нолан и Джой са най-подходящите сценаристи, не можем да не сме развълнувани от новината. Дори и адаптацията да осакати игрите, в тях има достатъчно материал като количество и качество, за да се гарантира поне отчасти интересна концепция. Ако пък екипът се захване сериозно и вземе правилните решения, то сериалът може да стане следващото бижу, а защо не и хит от ранга на „Игра на тронове“. Ако там различни фамилии се бореха за превъзходство над континента Вестерос, тук може да има изобилие от интересни и доста отличаващи се една от друга общности, които да живеят в сложно взаимодействие и с много конфликти.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата