Carrie-remake

Римейкът на „Кери“ придобива форма

Вече има режисьор, избрана актриса за главната роля и обявена премиерна дата за Carrie.

Изображение с име: carrie-remake-fan-poster
Плакат с Клои Грейс Мориц, направен от фен на "Кери"

Римейковете в Холивуд от известно време насам никнат като гъби след дъжд. Често те се приемат с отворени обятия от публиката, но понякога и критици, и потенциални зрители реагират с лошо, когато техен любим стар филм започне да се прави наново.

Такъв беше случаят и с „Кери“. Екранизацията на едноименната книга от Стивън Кинг през 1976 се превърна в култова за мнозина. Тогава актрисата в главната роля и тази в поддържащата, съответно Сиси Спейсък и Пайпър Лори, спечелиха наградите на Американската филмова академия в съответните си категории, а в момента филмът се смята за класика. Тези успехи бяха постигнати с таланта на актрисите, отлично развитата психологическа страна на сюжета и залагането на класическия хорър. Кери е дотолкова увредена от майка си и подигравките на съучениците, че се чувства чужда в собственото си тяло. Идва ден обаче, когато тийнейджърката открива, че притежава телекинетични способности. Именно тогава си отмъщава, и то доста брутално, на всички, които са я наранили. Филмът първо кара зрителя да й съчувства и дори да се ядосва на пасивността й, а след това го обърква тотално – дали да се радва за нея и да е доволен от раздадената справедливост, дали да се гнуси от действията й или да се срамува, че изобщо е симпатизирал на героинята?

Да видим колко от стотиците съвременни филми за супергерои постигат същото ниво на емоции у зрителя. Няколко? Един-два? Николко? Ето защо мнозина веднага реагираха отрицателно на новината за подготвяния римейк и го отхвърлиха като ужасна идея. Да не говорим, че по едно време за главната роля се спрягаше Меган Фокс („Трансформърс“). Красавицата може да присъства в много мъжки мокри сънища, но определено е далеч от нужната за този образ актриса.

Изображение с име: julianne moore
Джулиан Мур

Напоследък обаче мнението на обществеността за проекта започна да се затопля. За режисьор на филма се нае Кимбърли Пиърс. Жената загатна за потенциала си с „Момчетата не плачат“ и определено има нюх към драмата. Главната роля в сценария на Роберто Агуайър-Сакаса (Glee, Spider-Man: Turn Off the Dark) ще изиграе Клои Грейс Морец. Младата актриса е известна с ролите си в Kick-Ass и Let Me In, отново римейк на стар хорър, а скоро ще я видим и в Dark Shadows. Изглежда, тя е харесвана в САЩ, тъй като кастингът й се приема с одобрение. За майката на Кери пък се гласи Джулиан Мур („Мълчанието на агнетата“, „Магнолия“, „Еволюция“). Червенокосата актриса е с дълга филмография и много фенове, което допълнително повишава интереса. Едва ли някой се съмнява, че ролята й на религиозна фанатичка, малтретираща дъщеря си, ще бъде добре изпълнена.

Макар и близка до оригинала, интерпретацията ще бъде и много модерна. Кери ще бъде тормозена от майка си и съучениците в днешния свят на високи технологии, мобилни телефони, висене в мрежата и т.н. Как ще се отрази това на качеството на сюжета, засега не можем да кажем, но с Пиърс, Морец и Мур начело, можем да сме сигурни, че няма да се получи поредната тийн-боза.

Световната премиера на Carrie ще е на 15 март 2013 година. Предполагаме, че дотогава MGM ще измислят още нещо, с което да зарибят киноманите и да опровергаят скептиците.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата