nichols cribbins

Сбогом, Нишел Никълс и Бърнард Крибинс

Актьорите зад Ухура от „Стар Трек“ и Уилфред от „Доктор кой“ вече не са сред нас.

Днес имаме неудоволствието да ви съобщим две скръбни вести. Починали са Бърнард Крибинс и Нишел Никълс. Единствената утеха е, че и двамата са доживели дълбоки старини.

Нишел Никълс е знаменита с ролята си на лейтанант Ухура в оригиналния сериал „Стар Трек“. Тя е една от първите чернокожи жени с главни роли по телевизията и се превръща във вдъхновение за милиони хора в няколко поколения. След спирането на сериала, Никълс доброволства в НАСА, където помага за привличането и подбора на кадри. Почти до края на живота си посещава фен конвенти и подпомага запазването на наследството на „Стар Трек“ и неговите послания. Починала е от естествени причини на 89 години. Алекс Кърцман пише за нея: „Нишел беше уникално вдъхновение. Тя е тази, която наистина ми отвори очите за това какво може да бъде Star Trek. Не мога да ви кажа колко много хора са ми казвали, че тя е причината да станат астронавти, учени, писатели, лингвисти, инженери… списъкът продължава“.

Бърнард Крибинс пък ни е познат като чаровния дядо на Дона от „Доктор кой“, но всъщност неговата кариера се простира върху седем десетилетия, през които е станал едно от най-разпознаваемите лица във Великобритания. Той участва и в стария филм Daleks’ Invasion Earth 2150 A.D., 41 години преди да се появи като Уилфред Мот в новите серии с Дейвид Тенант. Други негови роли, които са били излъчвани и у нас са гостуванията му в епизод на „Отмъстителите“ от 60-те години, а през 70-те – във „Фолти Тауърс“. Крибинс е починал на 93-годишна възраст, като последната му поява на екран ще бъде отново в „Доктор кой“ – в юбилейния епизод, който ще се излъчи догодина и в който героите от четвърти сезон ще се завърнат. Ръсел Т. Дейвис пише за него: „Обичам този човек. Обичам го… Късметлия съм, че го познавах. Благодаря ти за всичко, стари войнико. Една легенда напусна света“.

Дано и двамата почиват в мир!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата