Andromeda

Щамът „Андромеда“, 50 години по-късно

Излезе романът „Еволюцията на „Андромеда“, продължение на „Щамът „Андромеда“.

Майкъл Крайтън вече отдавна не е сред живите, но много от романите му си остават класики за жанра. Сред тях е и „Щамът „Андромеда“, пуснат на пазара през 1969 г. 50 години по-късно е време за негово продължение. Автор е писателят Даниел Х. Уилсън, който също има потенциал да сътвори големи неща във фантастичната литература. Малко след премиерата на романа в САЩ (ноември 2019 г.) преводът и изданието за българския пазар са готови, благодарение на изд. „Бард“. По случай излизането на продължението по родните книжарници е пусната и допечатка на оригиналната книга, от която тръгва всичко.

През 1967 г. околоземна космическа сонда пада на Земята и едва не слага край на човешкия род. Хората, оказали се в допир с частици от сондата в малкото градче Пидмънт, Аризона, издъхват мигновено – с изключение на един старец и новородено дете. През следващите пет дни елитен екип от учени, включени в проекта „Горски пожар“,работи неуморно, за да спаси света от епидемия с невъобразими размери. И успява – миг преди да се разрази истинска ядрена катастрофа.

Изучаването на микрочастиците продължава и през следващите десетилетия. А светът смята, че е в безопасност…

Нов проект – „Вечна бдителност“, стартира зад непроницаемите стени на военновъздушната база „Феърчайлд“, следейки зорко за признаци на нова поява на щама „Андромеда“. Остават броени дни до закриването на проекта, а той все още не е регистрирал каквато и да било активност – до деня, в който…

Един бразилски дрон, предназначен за картографиране на терена, открива странна аномалия от извънземен произход дълбоко навътре в джунглата и което е по-лошо – химически признаци за присъствие на вече познатите микрочастици.

Това шокиращо откритие дава живот на следващото поколение от проекта „Горски пожар“, а един разностранен екип учени, събрани от всички краища на света, бива изпратен на място, за да изследва тази потенциално апокалиптична заплаха.

Междувременно щамът расте – и еволюира. Ако екипът на „Горски пожар“ не успее да достигне зоната на карантина, да навлезе в района на аномалията и да открие начин да я спре, тази нова еволюирала „Андромеда“ ще унищожи всичко живо на Земята.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата