Institutyt

Стивън Кинг ни кани в „Институтът“

От понеделник по книжарниците ще можете да откриете новият роман на Стивън Кинг, „Институтът“.

Издателство „Бард“ ни готви изненада за Коледния месец – новият бестселър на Краля на ужаса, Стивън Кинг. „Институтът“ ще се предлага с меки и твърди корици, във внушителен обем от 544 страници. Вече осем седмици книгата е в топ 10 на Ню Йорк Таймс, номинирана е и за най-добра книга на 2019 в Goodreads, продадени са и правата за превръщането й в сериал.

Посред нощ в къща на тиха уличка в предградията на Минеаполис похитители убиват родителите на Люк Елис, а него натоварват в черен джип. Операцията отнема едва две минути. Люк се събужда в Института, в стая, която прилича досущ на неговата, само дето няма прозорци. А щом излиза през вратата, вижда други врати, зад които живеят други деца с особени дарби − телекинеза и телепатия, − озовали се там по същия начин като него: Калиша, Ник, Джордж, Айрис и десетгодишният Ейвъри Диксън. Всички те са в Предната половина. Има и други деца, научава Люк, преместени в Задната половина, която по думите на Калиша е „като призрачен мотел − децата ги настаняват там, но никога не си тръгват“.

 В тази злокобна институция директорката госпожа Сигсби и подчинените ѝ са се посветили безмилостно на задачата да изцедят от децата силата на необикновените им дарби. Тук всички са безскрупулни. Ако си послушен, получаваш жетони за автоматите с храни и напитки. Ако не си, получаваш жестоки наказания. С всяка следваща жертва, изчезваща в Задната половина, Люк все по-отчаяно иска да избяга и да потърси помощ. Но никой не е успял да избяга от Института.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата