Syfy-logo-banner.JPG

Телевизия Syfy става на 20 години

Медията ще отпразнува рождения си ден със специален документален филм. Междувеменно, „Бойна звезда Галактика: Кръв и хром“ таи надежди за още серии.

Телевизия Syfy е една от най-обсъжданите американски кабелни телевизии, посветени на фентъзито и научната фантастика. В последните години тя стана известна на феновете на тези жанрове със странните решения на ръководството си – като това отпреди година: да поднови „Еврика” за шести сезон, а ден-два по-късно да обяви, че новият директор е променил решението си и спира сериала; или – от малко по-далечното минало – да обяви, че е в ход проект за сериал „Бойна звезда Галактика: Кръв и хром”, а ден по-късно да сервира на зрителите си, че проектът е замразен за неопределено време и освен това сериалът „Каприка”, който се излъчваше тогава, няма да бъде подновен, защото е прекалено скъп.

Въпреки неприятните емоции, които предизвикват тези спомени, почитателите на фантастиката би трябвало да признаят, че дължат някои наистина добри сериали на тази телевизия – примерите не са един и два: „Старгейт”, „Еврика”, „Бойна звезда Галактика”, „Хранилище 13”, „Андромеда”, „Да бъдеш човек” и др.

Някои от звездите и създателите на тези сериали ще отпразнуват 20-годишнината на телевизията като се включат в специален двучасов филм, в който ще споделят спомените си от работния процес, както и своето мнение за значението на научната фантастика. Епизодът ще бъде излъчен на 10 декември и вероятно ще си струва да се види – особено, след като повечето сериали вече са в почивка.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Междувременно, в интернет се появи информацията, че според главният директор на телевизията, Крег Енглър, „Бойна звезда Галактика:Кръв и хром” може да прерастне в истински сериал, ако уебсериалът, филмът (който по същество е повторение на уебсериите, и ще бъде излъчен в началото на следващата година) и ДВД-тата имат висок рейтинг. Това дава основание за слаба надежда, макар че от друга страна, един евентуален сериал може да даде различна насока на сюжетните събития, и да подразни феновете на новата „Бойна звезда Галактика”. Един от продуцентите, Дейвид Айк, наскоро обясни в интервю, че уеб епизодите са насочени не само към почитателите на сериала от 2004 година, а и към едно ново поколение зрители, затова „Кръв и хром” няма да се стреми към пълна приемственост. Както феновете знаят, сериалът на Роналд Д. Мур  „Бойна звезда Галактика” е римейк на фантастичен сериал със същото име, от 80-те години на миналия век. Той успя да засенчи оригинала и да спечели сърцата на феновете, с което доказа, че да се разгърнат по нов начин идеи от стари филми и сериали не винаги е признак за творческа немощ и посредственост. Финалът му беше едва преди 4 години – все още е твърде рано да се говори за нов римейк, а ако се окаже, че „Кръв и хром” се развива в паралелна вселена или нещо подобно, това би било по-скоро глупаво, отколкото креативно.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата