Torchwood-logo-torchwood-256800 1600 1200

Торчууд се завръща през лятото

Подзаглавието на новия сезон ще бъде „Денят на чудото“, а увеличените средства ще позволят Торчууд да стане по-глобален. Ще има нови главни герои, а действието ще се развива както в САЩ, така и в Кардиф.

Изображение с име: Торчууд се завръща през лятотоСлед твърде дълга почивка между сезоните, Торчууд се завръща за четвърти сезон. Главен сценарист остава Ръсел Т. Дейвис, който възроди култовия Доктор Кой през 2005 и създаде разклоненията „Торчууд“ и „Приключенията на Сара Джейн“. Оцелелите главни герои от предишните три сезона капитан Джак Харкнес, Рийс и Гуен Купър ще се завърнат на екрана.

Дотук обаче с приликите. Оказва се, че през огромното количество време след излъчването на последния епизод през юни 2009, Ръсел и продуцентите не са си почивали. Напротив, вдъхновени от невероятния рейтингов успех на „Децата на Земята“ не само във Великобритания, но и в САЩ, те са потърсили разширяване на мащабите на сериала. Дейвис осъзнава, че това би станало само с повече финансиране, а къде другаде да го получи освен зад океана, където не се свенят да инвестират огромни суми в телевизионни продукции. Първият му опит да американизира Торчууд чрез канал Фокс, слухове за който имаше още в края на 2009, беше посрещнат с неприязън от феновете, които се страхуваха от възможността това да отнеме чара му. Не само реакцията на феновете обаче попречи на сбъдването на мечтата на Ръсел още тогава. Големите несъгласия между великобританските сценаристи и американските продуценти не позволиха Фокс да бъде новият дом на Торчууд. Сред изискванията на американците е било капитан Джак да стане „по-хетеросексуален“, а сериалът да бъде с по-светъл тон. Именно тъмнината и трагедията на трети сезон обаче бяха ключа към невероятния му успех, а мултисексуалността (за тези, които не знаят, това означава, че той може да спи не само с мъже и жени, но и с извънземни, роботи… на практика всичко, което би го харесало. А негови фенове не липсват дори и извън нашата планета) на главния герой отличи сериала и го направи интересен за голям брой хора.

Провалът обаче не отказа Ръсел и компания и вторият им опит се увенча с успех. Новият кабелен канал Старз се съгласи да копродуцира Торчууд с ВВС. Старз не страдат от нуждата от цензуриране на продукцията им както Фокс и са достатъчно амбициозни, за да поемат риска с участието в Торчууд. Все пак именно те показаха на американците и хитовия сериал „Спартак: Кръв и пясък“. Великодушно, а и доста предвидливо предвид досегашните успехи, те са дали свобода на Ръсел да развие сериала в посоката, която иска.

Изображение с име: Торчууд се завръща през лятотоРъсел пък гарантира на феновете, че Торчууд си остава същия сериал, чиято история просто продължава две години след събитията в трети сезон. Новите серии ще последват примера с общата история, но ще бъдат в двойно количество – 10 епизода ще бъдат готови вероятно за лятото. Подзаглавието на новия сезон ще бъде „Денят на чудото“, а увеличените средства ще позволят Торчууд да стане по-глобален. Ще има нови главни герои, а действието ще се развива както в САЩ, така и в Кардиф.

Две години след спасяването на земните деца от наркоманизираните извънземни Торчууд вече не съществува. Той е само легенда, криеща се в секретните архиви. Нова опасност обаче дебне над Земята. Минава един ден, в който никой не умира. Минава втори такъв ден. След това трети и така нататък. Населението на Земята расте главоломно, а това носи след себе си много проблеми. Заинтересуван от причината за мистерията агент Рекс Матисън (Меки Пфайфър) се заема със задачата да издири Торчууд и заедно да спасят планетата от нова катастрофа. Друг нов главен герой ще бъде убиец, осъден на смърт чрез смъртоносна инжекция, който така и не получава заслуженото си наказание.

Сюжетът е удобен за привличане на нови зрители от САЩ, както и за задържане на старите фенове, запознати с предишните три сезона. Всички фенове и критици очакват с нетърпение месец юли, когато вероятно ще бъде излъчен новият сезон, за да видят дали Торчууд може да отговори на огромните очаквания, въпреки голямата пауза.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата