citadelata nagradi

Цитаделата раздаде своите награди

Отличени са български и международни творци.

Изображение с име: PrizesВ събота се проведе традиционната ежегодна церемония, на която клуб Цитаделата (или Национален клуб за фентъзи и хорър „Конан“) раздаде своите награди за най-доброто в света на фантастиката.

Чрез гласуване сред почитателите на клуба във Фейсбук бяха определени повечето от международните награди. Там големият победител е „Дедпул“, който спечели награди за „Филм на годината“ и „Герой на годината“. Цитаделци избраха за книга на годината „Хари Потър и прокълнатото дете“, а за автор на годината – Греъм Мастертън. За злодей на годината беше определен Жокера от „Отряд самоубийци“.

В българските еквиваленти на тези награди отличия грабнаха Димитър Запрянов със своята българска книга на годината „Кръстопът“, Донко Найденов като български автор на годината, Димитър Цолов за своя български герой на годината Найден Намерения и Симеон Трифонов за своя български злодей на годината Полуликия.

Останалите награди, които клубът присъди, са:

~ Издател на годината: „Гаяна“
~ Преводач на годината: Елена Павлова
~ ФЕНИКС за класика в жанра: „Заклинателят“ от Уилям Питър Блати
~ Международен хит на годината: Master of Mankind /The Horus Heresy/ от Аарън Дембски-Баудън
~ Сайт на годината: Superheroes-BG.info
~ Сериал на годината: „Мобилни костюми Гъндам“
~ Игра на годината: Warhammer Total War
~ Фен на годината: Михаил Митев
~ Нов фен на годината: Стефан Куюмджиев
~ Варварин на годината: Димитър Узунов

Награди, естествено, имаше и за публиката, която взе участие в различните игри на организаторите.

“Очарован съм от това, че съм наречен Автор на годината от Националния Клуб за Фентъзи и Хорър на България – първия хорър автор, който печели наградата“, публикува Греъм Мастертън във Фейсбук след церемонията. „Благодаря на всички в клуба, оценявам много наградата!”

Отличията на Цитаделата за пореден път подкрепят млади (и не чак толкова млади) заслужаващи творци и фенове, с което им дават стимул да продължават напред и да се борят за признание, въпреки трудностите. Честито на победителите и успех!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата