Ash vs Evil Dead Season 2 2016

Van Helsing, Ash vs. Evil Dead и The Walking Dead – подновени

Догодина „Ван Хелзинг“ ще има втори сезон, а „Аш срещу злите мъртви“ – трети.

Успехи на хорър-фронта – три сериала с елементи от света на ужасите са подновени за нови сезони!

van helsing pДнес беше обявена поръчката за втори сезон на Van Helsing – проект на американската кабеларка за фантастика Syfy. Въпреки че телевизията все още се асоциира с евтинджоси, усилията й покрай The Expanse и Channel Zero се оценяват от зрителите. Успешни са дори по-евтини продукции като Z Nation. Или поне средно успешни, тъй като нито един от тези сериали не е хит, но все пак всички успяват да се задържат над водата. Към списъка сега се присъединява и „Ван Хелсинг“. В него се разказва за Ванеса Хелсинг, която произхожда от семейството на известния ловец на вампири. Тя се събужда от тригодишна кома в свят, който е превзет от вампирите. Но в кръвта й се крие дар, който може да спаси човечеството – способността да превръща вампирите обратно в хора.

Решението на Syfy идва след само 4 излъчени епизода, от които само първият е гледан от над 1 милион души. Оттам нататък интересът спада рязко и четвъртият епизод събира едва половината от зрителите на първия. Отзивите не са особено ласкави – много хора го отписват като евтино копие на „Живите мъртви“, но с вампири, оплакват се от бавно темпо, недостатъчно екшън, прекалено много насилие и твърде свободна употреба на името Ван Хелсинг. Въпреки това, продуцентите явно са готови да инвестират още в този проект, тъй като догодина ще има още 13 епизода, които ще бъдат заснети през януари 2017 г. Може би имат идея как да подобрят ситуацията? Или пък знаят, че следващите епизоди тепърва ще стават по-добри и с потенциал за привличане на повече зрители? А може би просто демонстрират твърда увереност в способностите на творческия екип, което също би било похвално.

Макар и по друга телевизия, в същата лига е Ash vs. Evil Dead на тв-канала Starz. Сериалът тръгна много силно, с продажби в други страни още преди да бъде излъчен, с много шум около премиерата, но в крайна сметка събра доста ниски рейтинги с първия си сезон миналата година. Беше подновен отрано, но преместен в друг ден – вече се излъчва в неделните вечери, а не в съботните. Засега са показани само два епизода от новия сезон, при които данните показват отстъпление в броя зрители като цяло, но пък подобрение в ключовата демографска група (зрителите между 18 и 49 години). Това, заедно с продължаващите медиен комфорт и критическо одобрение, на които се радва „Аш срещу злите мъртви“, явно е достатъчен фактор за неговото категорично подновяване дълго преди края на настоящия сезон.

На другата крайност са The Walking Dead. Днес телевизия AMC обяви, че поръчва осми сезон още преди да е излъчила и един епизод от седми. Това едва ли е изненада за когото и да било, предвид че „Живите мъртви“ е един от най-успешните продукти за малкия екран в момента. Дори да има някакъв спад в рейтингите тази година, той едва ли ще е толкова сериозен, че да доведе до спиране – за тази цел трябва много милиони зрители да се откажат от сериала. Това обаче няма как да стане, особено що се отнася до първия епизод, в който ще видим кой беше убит от Ниган и неговата вярна бухалка Люсил. Той излиза в понеделник.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата