Polednice

Вещица по пладне

Трейлър за чешкия хорър Polednice.

Рядко ни попадат трейлъри за неанглоезични филми, но от време на време гледаме да се разнообразяваме. С успеха на The Witch, който беше част от фестивала на независимото кино в София, и популярността на този свръхестествен образ въобще, логично е, че вещицата ще продължи да се радва на популярност като идея за злодеи в хорърите с нисък бюджет. До същия извод са стигнали и в Чехия, където са направили филма „Пладне“ (на чешки е Polednice, а английското заглавие е The Noonday Witch).

Вдъхновението за сюжета идва от стихотворение от 1896 г. със същото име, в което майка призовава вещица, за да вземе непослушното й дете, но последствията са ужасяващи за всички. Тук историята не изглежда толкова брутална, но от хорър-елементите не са пестили.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Любопитно е, че тези кадри не правят филма да изглежда кой знае колко специален – спокойно може такова нещо да се заснеме и в България. Трейлърът обаче си е доста зарибяващ и модерен на вид, което се надявам да послужи за урок на родните творци и рекламни агенти.

В Чехия филмът вече е по кината, а до България вероятно няма да стигне по официалните канали, освен ако не бъде харесан за някой фестивал на независимото или европейското кино на родна почва.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата