doctor-who-tennant

Влезте във вселената на „Доктор кой“

BBC създадоха специална секция Whoniverse за сериала Doctor Who и разклоненията му, пуснаха нов уебсериал Tales of the TARDIS

От доста време говорим за новото възраждане на Doctor Who – сключената сделка за световно разпространение през Disney+, завръщането на Ръсел Т. Дейвис и (временно) Дейвид Тенант и Катрин Тейт, празнуването на 60-годишния юбилей на сериала тази година… Но не осъзнавахме колко масивни са новите планове всъщност. Получихме единствено едно странно разклонение Doom’s Day, предвидено за различни медии, което изглеждаше доста евтино и явно не е потръгнало, защото не чухме нищо повече за него.

Сега обаче виждаме началото на… Whoniverse! BBC iPlayer направиха специална секция на сайта си с името, означаващо „вселената на „Доктор кой“ – думата е измислена от феновете като комбинация от Who и Universe. В нея са достъпни за гледане старите серии, новите серии и всички разклонения, включително „Торчууд“, „Приключенията на Сара Джейн“ и „Клас“. Вече всичко принадлежащо към Whoniverse ще си има и интро, подобно на марвелското:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Нещо повече, специално за старта на Whoniverse и 60-годишнината от премиерата на сериала през ноември 1963 година, е създаден нов минисериал на име Tales of the TARDIS. Той е нещо като омнибус, в който всяка серия двама от персонажите на вселената се събират в ТАРДИС (едно време се опитвахме да го превеждаме ВИРИНК – времеви и релативни измерения на космоса) и си спомнят за приключенията си. Създадени са общо 6 епизода по около час и половина.

Разбира се, сериалчето е предвидено за най-върлите фенове, включително по-възрастните от тях, израснали със старите серии. Сюжетно, събирането на старите персонажи десетилетия след разделите им е направено възможно чрез новата концепция за memory TARDIS – ТАРДИС на паметта или спомените на самата машина на времето. Интериорът събира елементи от всички дизайни на ТАРДИС през годините, както и колекция звукови отвертки. ТАРДИС никога не оставя напълно своите гости и обитатели и ги събира заедно години по-късно, макар и по-скоро психически, отколкото физически, може би докато сънуват, „като форма на терапия“. Така различни доктори и придружители се събират отново, за да си спомнят преживяното заедно и да си дадат щастлив финал на недовършените истории и недоизказаните думи.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Гадното на начинанието е, че то е достъпно само за британците – Tales of the TARDIS не може да се гледа никъде извън Великобритания, в момента не може да се намери даже и по торентите или нелегалните стрийминг сайтове. Стискаме палци това да се промени. А ако минисериалът се окаже популярен на родна земя, за което вече има индикации, то кой знае – може би в бъдеще ще му бъдат направени още епизоди и сезони, включително такива, в които да се развият изцяло нови приключения и сюжетни линии със стари герои и актьори, които не са останали достатъчно дълго в основния сериал – били те сънувани или истински.

За първи сезон са събрани следните персонажи в следните епизоди:

Петият Доктор и Тигън„Earthshock“
Джейми и Зоуи (придружители на втория Доктор)„The Mind Robber“
Шестият Доктор и Пери„Vengeance on Varos“
Джо Джоунс и Клайт Лангър (от „Приключенията на Сара-Джейн“)„The Three Doctors“
Стивън и Вики (придружители на първия Доктор)„The Time Meddler“
Седмият Доктор и Ейс„The Curse of Fenric“

Основната част от феновете продължава да чака трите специални епизода тази година, чиято премиера наближава. Започваме с The Star Beast на 30 ноември, продължаваме с Wild Blue Yonder на 7 декември и завършваме с The Giggle на 14 декември – злодеят на Нийл Патрик Харис ще е в последния от трите спешъла.

Бутон за зареждане на YouTube видео