Национални фантастични награди

Започват Националните фантастични награди 2016

Те ще определят кой да представя България на Еврокон 2016

Фантастиката се превръща във все по-обичан жанр – тя включва повечето филми, игри и книги, които излизат в последно време, там са и най-сплотените почитатели. Българските творци стават все по-продуктивни, а произведенията им – все по-качествени. Поради което заслужават и вниманието, и признанието ни.

Именно такова признание цели да им даде инициативата на 16 фантастични клуба, организации и общности, обединили усилията си за провеждането на ежегодни Национални фантастични награди.

Подборът на наградите започна на 9 май и ще продължи повече от месец. В него може да се включи всеки приятел на фантастичното. Той ще протече в три етапа: предлагане на номинации и гласуване за приетите номинации в два кръга. Набирането на номинации ще продължи до 22 май. Награди ще се раздават в цели 24 категории, а техни носители ще станат писатели, художници, издатели, преводачи, режисьори, сценаристи, гейм дизайнери и други български творци. Класираните на първо място ще получат не само награда, но и шанса да представят България на Еврокон 2016: фестивал, който отличава най-обичаните фантасти от Европа и се провежда ежегодно в различен европейски град.

Организатори на Националните фантастични награди тази година са Фентъзи ЛАРП център, Човешката библиотека, SciFi.bg, Дружество на българските фантасти „Тера Фантазия“, knigi-igri.bg, Сборище на трубадури, ShadowDance, „През 9 земи“, клуб „Терра Фантазия“, клуб „Иван Ефремов“, клуб „Братя Стругацки“, Клуб по фентъзи и фантастика към ФМИ, клуб „Светлини сред сенките“, клуб „Уибробия“, организаторите на фестивала „Златен Кан“ и представители на българските ЛАРП общности.

Важно е да се знае, че дори да желаете да участвате само в гласуването, а не в номинирането, вие трябва да сте се регистрирали до 22 май. За приемането на регистрацията отново (но вече за последен път, тъй като веднъж регистрирани, профилите ви ще се пазят завинаги, а гласуванията вече ще се провеждат само на този сайт) ще е добре да докажете, че сте реално съществуващ фен на жанра – чрез свои профили във форуми, тематични социални мрежи или чрез ваше творчество. След 22 май регистрациите ще бъдат затворени, като опит да се гарантира, че гласуващите наистина са фенове на фантастичното, а не приятели и роднини на авторите. След края на гласуванията за тазгодишните НФН, регистрациите отново ще бъдат отворени, за да се включват желаещите за догодина.

Можете да се включите в подбора или да научите повече тук:

http://nfnagradi.net/

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата