Borderlands2 handson screen9

Заповядайте в Borderlands за кино

Трейлър на филма Borderlands, по едноименната игра, със звезден, но неуместен актьорски състав.

Не съм играл Borderlands, само съм й виждал трейлъри и не съм учуден, че точно тя е избрана за следващата голяма филмова адаптация. На всичкото отгоре – със звезден актьорски състав, включващ легендарната Кейт Бланшет, култовата Джейми Лий Къртис и популярните комедианти Кевин Харт и Джак Блек. Защо тогава феновете са недоволни? Нека първо видим трейлъра:

Бутон за зареждане на YouTube видео

С космическо приключение, луди персонажи, шантави визии, хумор и много цвят, филмът изглежда като микс между „Пазители на галактиката“ и „Лудия Макс“. Което, макар и деривативно, звучи обещаващо. Синопсисът гласи следното:

Лилит (Бланшет), известна търсачка на съкровища и наемница с мистериозно минало, се завръща с неудоволствие на родната си Пандора – най-хаотичната планета в галактиката. Мисията й е да намери изчезналата дъщеря на богатия владетел Атлас, като по пътя ще се събере с група откаченяци като Роланд – опитен наемник със своя мисия, Тайни Тина – момиче със страст към експлозиите, Крийг, мускулестия й защитник, Танис (Къртис), учената, която е виждала всичко, и Клаптрап – остроумния робот. Заедно този отряд ще се бори с извънземни и бандити, за да разкрие най-експлозивната тайна на Пандора. Съдбата на вселената може би е в техните ръце, но те ще се бият за нещо по-важно – самите тях.

Уви, въпреки че очевидно е вложено старание в този филм, феновете не изглеждат доволни. Според огромното мнозинство, актьорите въобще не пасват на образите си от играта и са подбрани по-скоро, за да привлекат незапознатите с нея към кината. Но така обиждат оригинала. В него персонажите са доста по-млади и е малко странно да гледаме баби в екшън-роли. Естествено, на мен като незапознат с играта това въобще не ми пречи, а напротив – увеличава ми интереса, но разбирам откъде идва недоволството. Донякъде съм съгласен обаче, че шегите трябва да са малко по-забавни и засега цялата работа изглежда като създадена с AI и промпт „как Джеймс Гън би си представил Borderlands за кино“. Тук режисьор и сценарист е Илай Рот, който по принцип повече прави хоръри – най-известният му филм е „Хостел“.

Така или иначе, всички ще имаме възможност да гледаме „Гранични земи“ на кино, премиерата е на 9 август.