the walking dead 52989

„Живите мъртви“ свършва със следващия брой

Комиксът, на който се базира сериалът, изненадващо стига до финал. Спойлери за комикса.

Изображение с име: the walking dead issue 193
Корицата за последния брой.

Един от най-дългите комикси, пускани някога – The Walking Dead, е на път да завърши. Въпреки продължаващия му успех и ордите от фенове, неговият създател Робърт Къркман обяви, че брой 193 ще бъде последен. Това е изненада за всички, тъй като досега не е личало поредицата да върви към финал. Броят излиза в САЩ тази седмица.

„Живите мъртви“ върви от 2003 година насам и от него произлезе хитовият едноименен сериал, който скоро ще пусне десети сезон, разклонението му в момента кара пети сезон, а скоро ще имаме и филми към франчайза. Комиксите са хвалени заради завладяващия сюжет и неочакваните обрати.

В брой 192 читателите срещнаха поредната изненада – главният герой, Рик Граймс, беше брутално убит. Феновете очакваха неговият син Карл да заеме мястото му, но авторът явно е решил да не продължава нататък. Вместо това брой 193 ще послужи за епилог и ще финализира сюжетните линии на останалите персонажи.

Къркман казва следното заедно с новината: „Живите мъртви“ винаги е бил строен върху изненадата. Да не знаеш какво ще стане, когато отгърнеш страницата, кой ще умре, как ще умре… винаги е било съществено важно за успеха на поредицата. Изненадата е кръвта, която поддържаше комиксите живи през годините, задържаше вниманието на хората. Просто се усещаше нередно и против природата на поредицата да не направя края толкова изненадващ, колкото и големите кончини – от Шейн, та чак до Рик.“

Авторът също така разкрива първоначалната му идея за финал, която е имал още преди години, но не е реализирал. Искал е краят да бъде в Александрия, по време на историята с навлизането на огромна орда от зомбита в градчето. Трябвало е на последната страница Рик да обяви, че Александрия заслужава да се биеш и да умреш за нея, след което да има рязък скок в бъдещето. На първата картинка е щяла да стои негова статуя, издигната на същото място, в близък план. Следващите картинки постепенно са щели да отдалечават „камерата“, за да покажат, че Александрия се разпада и из нея бродят зомбита. Посланието е било, че градът е успял да оцелее след атаката и жителите дори са издигнали паметник на Рик, но в крайна сметка смъртта и апокалипсисът пак са победили и обществото е завинаги победено. Ще видим дали краят, който ще бъде направен сега, ще бъде също толкова мрачен.

Колкото до влиянието на това решение върху сериала, Къркман съжалява, че няма да предостави повече материал за адаптация, но пък вярва, че този проект вече е достатъчно самостоятелен и спокойно може да продължи още много години, стига телевизията да го поиска. Така че за The Walking Dead по AMC край не се очаква скоро.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата