desert-pustinni

5 ключови за жанра пустинни планети

Избягайте от студа като се пренесете мислено на един от тези светове.

С падането на температурите и наближаването на зимата става все по-трудно да се стоплим, а пожеланията ни към майките на служителите в Топлофикация зачестяват. Може би има начин да си помогнем, макар и само въображаемо, с помощта на любимия жанр. Научната фантастика ни предлага много топли места, където можем да избягаме, ако решим, че ни е твърде студено и не ни се дават пари за отопление. Заповядайте на кратката туристическа обиколка, организирана от SciFi.bg, на някои от най-ключовите за жанра пустинни планети.

 

5. Огън – „Лекс“

Напоследък, покрай Бернар Вербер, доста се заговорихме за това какво става с душата след смъртта. Сериалът „Лекс“ също има своя теория. След смъртта душата на човека се преселва на една от двете планети Огън или Вода. Те са изключително близо една до друга, дори са свързани с въздушен коридор. Въртят се едновременно около слънцето, една около друга и около собствените си оси, което прави деня по-рядко явление – дори съответната половина на едната да е обърната към слънцето, другата може да е в такава позиция, че да го закрива. Макар да са близки и с еднакви размери, двете са много различни. Вода е планета-океан, където в плаващи върху безкрайната морска повърхност градове живеят превъплъщенията на душите на добрите хора. Там е хладно и приятно, а жителите се отдават на удоволствия и съществуват в относителен мир. Използвайки въздушния коридор обаче, често жители на Огън нападат Вода и им развалят спокойствието. Огън е пустинна планета, на която жегата е непоносима. Единствените морета там са от лава. На тази планета отиват душите на хората, които не са демонстрирали големи добродетели приживе. Те живеят в градове, построени високо над земята, където е малко по-хладно, но поради собствената си природа, хората на Огън се мъчат и убиват един друг, допълнително утежнявайки ситуацията си.

Мястото определено не е приятно за живот, водата е рядък лукс, а за да оцелееш в тамошното общество, трябва да си наистина хитър, амбициозен и безмилостен. Но поне никога няма да се оплакваш от студ.

 

4. Абидос – „Старгейт“

Абидос е първата планета, на която попадат земляните, минавайки през старгейта. Макар и пустинна, планетата не е с толкова неприятен климат, напротив. Топло е, приятно е, хората са мили и се радват на простите неща в живота. За съжаление, обстановката е разваляна не само от грандиозните пясъчни бури, но и от Гоа`улдите, поробили населението и нарочно държащи го в немотия и подчинение. Жителите трябва да копаят за накуада – материалът, който захранва извънземните космически кораби, и да го предават на тираничния си владетел. Въпреки това, народите там са интересни със своите традиции и ритуали, далечната им връзка и родство със Земята, и по-точно с древните египтяни, а липсата на зима значително им улеснява живота.

 

3. Аракис – „Дюн“

И на тази планета хората живеят, за да добиват нещо ценно – в случая подправката меланж. Тази подправка удължава живота, прави междузвездните полети възможни, като има и други приложения. Ето защо след откритието й, тя бързо става най-търгуваната стока във вселената и цялата цивилизация започва да зависи от нея. Аракис е единствената планета, на която подправката може да се добива, но условията за живот на нея далеч не са от най-приятните. Макар някога на нея да е имало вода и буйна растителност, днес не е останало нищо друго освен пясък и меланж. Последните капки вода се събират внимателно от местните свободни хора под земята, които мечтаят някой ден да тераформират планетата си и да я направят по-добра за живот. Това обаче би унищожило подправката, която вирее само в тези условия, поради което Императорът се противопоставя на идеята. Всъщност, свободните хора не са особено свободни, тъй като на практика са държани в робство чак до пристигането на Пол, пророкувания Муад`Диб, който ги освобождава от тиранията. На Аракис все пак има и друг живот освен човешкия – пясъчните червеи – огромни хищници, които не се свенят да поглъщат непредпазливо разхождащите се в пустинята хора. Класираме планетата по-напред от Абидос въпреки по-лошите атмосферни условия, защото все пак „Дюн“ е една от библиите на фантастиката.

 

2. Татуин – „Междузвездни войни“

Една от библиите на киното пък е сагата „Междузвездни войни“, голяма част от която се развива на Татуин. Родното място на Анакин и Люк Скайуокър е пустинна планета с две слънца. Тату 1 и Тату 2 нагорещяват повърхността на планетата, превръщайки водата и сянката в безценен лукс. Няколко животински вида са се адаптирали към тежките условия, но хората оцеляват трудно и най-често живеят под земята. Често те са роби, притежавани от по-богати извънземни, решили да се възползват от евтината работна ръка, за да направят пачка. Като гореща планета с разпръснато население и без ресурси Татуин е почти незначителна за Старата Република, която не прави почти нищо, за да предотврати мизерията и корупцията, ширещи се в този свят. Владетелят е тлъстият хът Джаба, който е по-скоро мафиот, загрижен за собственото си богатство, отколкото управник, загрижен за добруването на хората.

И тук обаче хората имат своите малки прости радости, а веднъж годишно се развеселяват и от доста голямо събитие – зрелищното състезание с високоскоростните шейни.

 

1. Вулкан – „Стар Трек“

Една от най-важните пустинни планети във фантастиката е Вулкан. Родината на култовия г-н Спок и на всеизвестния стар-трекски поздрав също е доста сухо и горещо място, но с по-силна гравитация и по-тънка атмосфера, което кара хората на повърхността й да се уморяват по-лесно. Въпреки това Вулкан е доста по-удобно за живот място от гореспоменатите, а цивилизацията там е много по-развита. Всъщност и те са започнали като варвари, а обществото им е било разкъсвано от граждански войни и постоянни конфликти. Един ден обаче философът Сурак убеждава вулканците да се откажат от емоциите и да поемат по пътя на логиката. Така конфликтите в по-голямата си част спират и отстъпват място на техническия прогрес и космическите пътешествия. Част от вулканците обаче не искат да се откажат от емоциите си и напускат планетата – те пък стават известни като ромуланци и между двете вече отделни раси остава една вечна неприязън и склонност към война. Правителството на Вулкан за доста дълъг период е Висшето командване, което едно време е било създадено, за да надзирава и направлява космическите полети и изследвания, но постепенно е поело управлението на цялата планета. В него обаче прониква ромулански таен агент, който прави решенията му все по-тиранични и нелогични, в резултат на което Висшето командване се разпада.

Във филма от 2009 ромулански кораб от бъдещето се връща 100 години назад и унищожава Вулкан чрез запращането на изкуствена черна дупка върху планетата. Така единствената по-свястна пустинна планета във фантастиката се затрива за едното нищо и ни завръща към суровата реалност на нашата си земна зима.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата