seriali-igri

5 от най-добрите адаптации на сериали за игри

Какво по-хубаво за един фен на сериал, да се срещне още веднъж с любимите си герои чрез компютърна игра? На кои сериали феновете са най-облагодетелствани откъм добри предложения?

През годините много успешни сериали са били адаптирани от гейм-индустрията, в опит да се разшири франчайза и да се припечелят допълнителни приходи от добрата идея. Примери много, но само някои от игрите по сериали наистина запазват атмосферата и настроението на оригинала. Всъщност, невинаги те са най-успешните и във финансово изражение, да не кажем, че ако сте заклет геймър, то изобщо няма да сте съгласни с тази подредба. Но основният критерий днес ще бъде доколко играта успява да предаде атмосферата от сериала, без това да пречи твърде много на геймплея.

 

Изображение с име: Alias5. „Наричана още“

Феновете на Сидни Бристоу могат да поемат контрола над героинята в едноименната игра по сериала. Е да, анимациите са малко грознички, хората се движат странно и някак си им липсват вратовете, но ние си знаем коя фигурка кой трябва да бъде. Още повече, създателите на играта са поканили и актьорите от сериала да озвучават своите си герои, което допълнително радва феновете. Управлението на играта е кошмар, но за сметка на това сюжетът е доста добър и включва всички по-важни хора от „Наричана още“. Тук ЦРУ, в лицето на Сидни Бристоу, Арвин Слоун, Ана Еспиноза и Сарк се впускат в надпревара да докопат поредния загадъчен, но много мощен артефакт на Рамбалди. Тук идва и един друг проблем – ако не сте гледали сериала, много трудно ще вникнете и в сюжета на играта. Не се изисква и много мисъл за да изпълнявате мисиите си – при затруднение се включва някои от героите, който обяснява на Сидни какво трябва да направи. Жалко, че не може да обясни как да се управлява героинята по-лесно. Но въпреки това играта спокойно може да мине за сценарий на епизод-два, а именно това е най-важно за феновете.

 

Изображение с име: Farscapethegame4. „Фарскейп: Играта“

За съжаление играта не е кой знае колко успешна адаптация на сериала за компютърно приключение, но пък добре предава атмосферата на сериала и със сигурност не разочарова феновете. Всички актьори от състава озвучават своите герои, всеки има своя роля в сюжета на играта, макар и някои да имат незаслужено малко време. Играчът може да контролира всеки един от тях, поне от тези, които присъстват за конкретната мисия. Диалогът е добре написан, в съответствие с типичните реплики за героите в сериала. Но за съжаление хубавото, макар и много важно, свършва дотук. Сюжетът е леко изнасилен и половината от мисиите, на които се отправят героите изглеждат излишни, а мотивацията им за тях не е добре изяснена. Геймплеят не изисква много акъл, битките са доста елементарни, а графиката не е от най-напредналите, дори за времето си. Но, това за феновете на сериала са само подробности – кой не би се зарадвал на възможността да изиграе цял епизод (че и повече) от „Фарскейп“, да потича из коридорите на Моя, или да поеме контрола над любимия си герой? Всъщност, Farscape е по-добра от „Наричана още“ заради по-лесния контрол над героите и по-голямото разнообразие от такива, както и заради по-доброто предаване на атмосферата от сериала, въпреки че Alias е маааалко по-добра откъм логика на сюжета и разнообразие на битките.

 

Изображение с име: dwag3. „Доктор кой: Приключенските игри“

Всички тези елементи са маааалко по-добре в третата игра в класацията ни – Doctor Who: The Adventure Games. Но това е нормално заради самия им замисъл – тези игри са предвидени по-скоро като разширение на сериала, отколкото като опит да се припечели нещо допълнително покрай успешния франчайз. Всъщност, второто отпада автоматично, защото игрите са напълно безплатни. Те са по-скоро създадени да поддържат интереса на феновете и да им дадат възможност да изиграят няколко епизода, контролирайки главните герои. Доктора и Ейми, разбира се, са озвучени от Мат Смит и Карън Гилън, което в комбинация с добрия сценарий предават отлично атмосферата от сериала. Графиката е по-добра от горните игри заради факта, че тази е по-нова от тях с няколко години, но пък не е нещо кой знае какво, защото е трябвало да се вмести в малък даунлоуд размер и малки системни изисквания. Геймплеят е максимално опростен – не че е елементарно да се превърти играта за час-два, но идеята е била да няма големи трудности, за да може играчът да развива сюжета сравнително плавно и без особени забавяния. Още растящият брой на игрите пък показва, че идеята е успешна и феновете оценяват грижата на ВВС за тях.

 

Изображение с име: thexfg2. „Досиетата Х: Играта“

Тук ще започна с недостатъка – има твърде малко Мълдър и Скъли! Същинско безобразие е игра, състояща се от 7 диска, да включва любимците на феновете само в последните два, и то поотделно. Но от друга страна, всичко останало се е получило доста добре. Тук нямаме грозни и недодялани компютърни анимации на героите, а истински живи кадри. Играчът поема контрола над агент Крег Уилмор, който е натоварен от Скинър със задачата да открие изчезналите агенти Мълдър и Скъли. Уилмор минава през различни локации и стига до различни шокиращи открития, а накрая и до истината за извънземните сред нас. Всичко това са реално заснети места, с които играчът може да си взаимодейства. Сюжетът също се развива с темпото на нормален епизод и включва всички необходими компоненти, за да остави приятно впечатление у феновете. The X-Files: The Game отнема и доста време, защото не е лесно да се намерят всички необходими следи или да се открие мястото, което да придвижи сюжета напред. Като цяло, играта е необходимо преживяване за всеки фен на „Досиетата“, въпреки престъпната липса на Мълдър и Скъли през повечето време.

 

Изображение с име: star-trek-online1. „Стар Трек“

Първото място тук не се заема от някоя конкретна игра по „Стар Трек“, а от факта, че това може би е сериалът с най-много игри, произлезли от него. Някои са успешни, други не толкова, но внушителната им бройка е факт. Започва се още през 1971, когато на BASIC е написана първата текстова игра Star Trek. Там играчът контролира Ентърпрайз и се отбранява срещу нападащи Клингонски кораби. Оттогава историята върви само напред, радвайки феновете година след година. Миналата година излезе и Стар Трек Онлайн, в която играчът си избира раса и командва кораба си, сътрудничейки си  с другите играчи на сървъра. Оказва се, че „Стар Трек“ не е най-успешният франчайз само по телевизията, а и в света на игрите. Разработчиците обикновено са фенове и правят всичко възможно да предадат максимално добре атмосферата, като същевременно големият брой игри предлага и разнообразие от сюжети, начини и цели на игра и т.н., радвайки феновете. Това съвсем не значи, че горните примери нямат алтернативи, просто много малко от тях си струва да се споменават.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата