България отново участва на Еврокон

Започна първият етап от подбора на родните ни таланти във фантастиката.

Финалът на музикалния конкурс Евровизия ще се проведе само след няколко часа. Но днес е и денят, в който започва нещо много по-интересно – Еврокон, и по-точно подборът на българските творци за него.

В минали години европейски награди за принос към фантастиката са получавали наши неоспорими таланти като Любен Дилов (баща!), Любомир Николов и Весела Люцканова. През 2004 конвентът се е провел в Пловдив, където наградени са били Робърт Шекли, Анджей Сапковски, Сергей Лукяненко и други.

Сега наближава Еврокон 2021 и България отново е готова да предложи творци и произведения в различни сфери на изкуството от жанровете фентъзи, фантастика, хорър, магически реализъм и всички техни разклонения за европейска награда. Те ще бъдат представени на един от най-мащабните фестивали за фантастика в Европа, а правилата на подбора са базирани на широки дискусии в родната общност, проведени в перода 2016-2017 г.

Избирането на финалните номинации ще премине през два етапа – номиниране и гласуване, в които всеки желаещ може да се включи.

До 30 май всеки желаещ може да изпрати свои предложения за български номинации в категориите за наградите Еврокон. Това са творци и произведения в различни сфери на изкуството от жанровете фентъзи, фантастика, хорър, магически реализъм и всички техни разклонения. Колкото повече пъти е предложена дадена номинация в този етап, толкова по-голяма е възможността тя да се класира за етапа на гласуване.

Категориите са общо 14 и в тях могат да се номинират писатели, поети, художници, издатели, преводачи, литературни произведения, списания, комикси, видео игри, музика, филми, фестивали, изложби и разнообразни други проявления в областта на фантастичното изкуство.

Еврокон е ежегоден фестивал за фантастика в Европа и се провежда от 1972 година. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване се връчват Европейските награди за научна фантастика. Български номинации са печелили награди от Еврокон и това е един от най-добрите начини за популяризиране на родната фантастика пред европейската публика. През 2004 година Еврокон се проведе в България, а тази година изданието ще се проведе от 15 до 18 юли във Фиуджи, Италия.

Можете да изпратите своите предложения за номинации на сайта на Инициатива ФендъмBG, която организира процеса.

Повече информация може да намерите на сайта и във фейсбук събитието.

Ще се радваме ако подкрепите SciFi.bg с номинация в категория „най-добра интернет публикация“.

Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |