FROM Large

Чудовища в гората – една по-добра версия

Ревю на първи сезон от сериала From.

Сред многото предложения, налични за гледане, From сякаш остава малко встрани и неоткрит за зрителите, което едновременно е разбираемо и до някаква степен несправедливо. Без да е изключителен по каквито и да било показатели, продукцията определено има какво да предложи на почитателите на хубавата мистерия, гарнирана с хорър привкус. Което не значи, че не страда от присъщи на нишата си недостатъци и липса на оригинални идеи, но нека приемем, че последното се прощава понякога.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Малко резюме на сюжета – по време на ваканция, семейство стига до паднало дърво на пътя и се налага да го заобиколи като мине по друг път, който води към отдалечено западнало градче, пълно с изоставени коли със спукани гуми. Пътниците се опитват да продължат, но се връщат отново и отново с в началото на селището и не могат да излязат. Когато падне нощта, от околната гора излизат, ще ги наречем същества, които нападат и убиват хората в селцето. Чисто визуално могат да се престорят на симпатични хорица от всякакви възрасти с благи и успокояващи лица, спокойни гласове, но решат ли да те приключват – нямаш шанс. Всъщност имаш, ако си скрит в затворено помещение и си окачил тайнствени амулети върху врати, прозорци, входове на пещери, палатки и т.н. Ако чудовищата те прилъжат обаче да ги пуснеш вътре, вече наистина нямаш шанс.

“Край на разкриващата сюжета част”, както пишат в Уикипедия, време е да видим защо си заслужава да се гледа този сериал.

Като за начало, основната идея не е особено оригинална, но работи. Да си вкаран в капан, от който няма излизане (поне засега), и да не знаеш дали ще преживееш нощта, докато се опитваш да продължиш живота си в рамките на изолирано мини-общество с различни правила, е достатъчен генератор (не безкраен, но достатъчен) на сюжетни линии, персонажи и послания. Тук е въпросът как самите сценаристи ще оползотворят възможностите пред тях и, смея да кажа, че успяват в голяма степен.

Изображение с име: epix-horror-series-from

Свръхестествената част от сюжета, заедно с мистерията, която я обгръща, е добре пресъздадена. Самото градче и обкръжаващата го гора също крият тайнствености, които само се загатват в хода на сериала – странни дървета, които те пренасят от едно място на друго, ток, който тече от никъде. Атмосферата е определено на ниво и допълнително подпомага цялостното усещане за ужас върху зрителя. Историята се развива с подходящ темп – нито избързва да ни покаже всичко в максимално кратко време, нито се провлачва дотолкова, че да изгубим интерес. Свръхестествените и мистериозни моменти са добре преплетени с обичайния живот на хората през деня, техните взаимоотношения, чувства и тревоги. Идеята, че човек продължава живота си въпреки обстоятелствата и че в крайна сметка дори на такова място може да се открият щастие, любов, надежда и дори втори шанс, е също налице и е добре поднесена, което си струва да се отбележи. Разбира се, не всички устояват на психологическата тежест по еднакъв начин, но в края на краищата хората сме различни и се подкрепяме, за да оцелеем заедно.

От персонажите има какво да се желае и може би ще претърпят повече развитие в съвсем наскоро обявения втори сезон. Не казвам, че са лоши, но не са особено оригинални. А тези, които имат някаква нотка оригиналност, не получават дължимото поле за развитие. Веднага давам пример без спойлери – има един особняк софтуерен предприемач, които се опитва да разгадае поне малко мястото от позицията си на неконвенционален гений, но вместо да задълбае върху него, продукцията предпочита да ни занимава повече с една девойка, на която чудовищата (по някъкъв начин) ѝ говорят. Главният герой е приемлив по този аспект, като виждаме много от предисторията, довела го дотук, и какви са мотивите за решенията и изборите, които е направил. Останалите персонажи обаче са или безинтересни, или сме ги гледали толкова много в други продукции, че няма какво да ни предложат. Може би са ни подготвили повече изненади в тази насока за следващите серии.

В заключение бих казал, че продукцията определено заслужава да ѝ се даде шанс независимо, че има какво да се желае откъм тема оригиналност и персонажи. Все пак поне не е поредното 100%-ово копиране, рестартиране и рециклиране на отминали идеи. Озадачаващо е защо не се пише повече за нея, но явно някои сериали трудно пробиват в цайтгайста. Подновяването за втори сезон обаче е обнадеждаващо, защото повече хора ще чуят и ще опитат From, а и телевизията явно вярва в потенциала му, въпреки сравнителната неизвестност, в която е потънал.

Изображение с име: бележникМоята оценка:

История – 5+
Герои – 4-
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 6
Старание на екипа – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4-

Обща оценка: Мн. добър (4,98)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата