dobri velikani

Петима добродушни великани от сериали

Може и да стряскат на пръв поглед, но тези мъже носят нежни души.

Всички имаме познат, който е огромен, плашещ и зъл на пръв поглед, но когато го опознаем, разбираме, че е благ и добър човек. Е, такива има и във фантастиката. В тази класация ще разгледаме по-интересните от тях.

5. Ронън Декс от Stargate AtlantisИзображение с име: 300_19

Планетата му е нападната от Призраците, по-голямата част от населението е или убита по време на атаката, или взета за храна. Любимата му умира пред очите му в експлозия, а той самият е отвлечен и превърнат в плячка за забавление. Преследван 7 години от Призраците, но решен да отмъсти, той среща групата от Атлантида, който му помагат, премахвайки проследяващия чип, поставен в него от Призраците.

Въпреки тежката си история, Ронън се доказва като голям добряк през цялото протежение на сериала. В началото си личи недоверието, породено от досегашния му живот, но след това помага на целия екип не само рискувайки живота си за тях, но и по неговия си, мечешки начин.

Помага на Шепард да се научи да се бие по-ефективно в редовните им спаринг срещи, които дори са забавни. В четвърти сезон дори показва романтичен интерес към д-р Дженифър Келър.

В крайна сметка Ронън Декс е един голям и грубоват добряк, интригуващ и струващ си да бъде гледан. Само да не го ядосате…

4. Дуайт от Haven Изображение с име: Haven_-_Season_5_-_Cast_Dwight

Дуайт е човек с проблеми. Той е от градчето Хейвън, където хората имат специални способности, които те наричат Проблеми/те. Докато е в армията и се бие в Афганистан, неговият „проблем“ се отключва и той не е никак безопасен. Дуайт се превръща буквално в магнит за куршуми.

Завръща се да живее в Хейвън заедно с дъщеря си, където става част от Пазителите (който се опитват да помагат на Проблемните хора) и чистач за шерифа.

Въпреки грубоватия му външен вид (изигран е от звезда в кеча), той се оказва изключително грижовен и добър човек. Помага на всеки, който има нужда, и се грижи за нуждите на градчето и жителите в него. Изиграва и никак не малка роля в спасението на Хейвън от Проблемите. В крайна сметка се оказва, че този така грубо изглеждащ и голям човек все пак не е никак лош, дори напротив.

3. Ка Д’Арго от FarScape Изображение с име: Dargo_new_look

Ка Д’Арго е един огромен, груб и силен извънземен. Историята му е изпълнена с трагедии и несправедливости, но те го правят още по-добър.

Д’Арго е загубил жена си и сина си. Бил е несправедливо обвинен и осъден на затвор за убийство, което не е извършил.

В началото е груб и недоверчив, с една мисия – да остане свободен, за да може да намери сина си. Но с течение на времето показва доста по-нежната си същност, привързвайки се към останалия екипаж и разкривайки историята си.

Във връзките му с екипажа, били те романтични или не, се вижда грижовността и добротата. Рискува живота си, многократно, както за екипажа на Моя и самата нея, така и за напълно непознати… същества.

Това го прави един добър и грижовен грамадан, достоен да присъства в подобна класация.

2. Тийл’к от StarGate SG-1Изображение с име: tealcc

Тийл’к е голям, силен и строг джаффа, първенец на Апофис. Изглежда страшен, нали?

Въпреки изреденото горе и това, че е израсъл в един много страшен свят, робуващ на извънземни паразити, преструващи се, че са богове, Тийл’к е добродушен, благ и разсъдлив.

В първия момент, в който виждаме Тийл’к, той е страшен и силен първенец, дошъл да хареса из робите жена, за „божеството“ Апофис – паразит, преструващ се на бог. Но когато вижда, че има надежда гоа’улдите да бъдат победени и да се прекрати господството на тези така зли същества, той обръща гръб на Апофис, на приятелите си, на семейството си, за да може да освободи галактиката от робство на фалшиви богове.

Тийл’к доказва добротата си многократно в 10-те сезона, като рискува всичко в името на това да помага и върши добро. Дори когато неговата лична мисия е приключила (гоа’улдите са победени), той продължава да жертва всичко в името на доброто, изправяйки се срещу нови и нови врагове на галактиката.

Какво доказателство повече от това за неговата добрина може да очакваме?

1. Голямата Стъпка от SanctuaryИзображение с име: Bigfoot

Не бихте искали да срещнете този голям и грозен анормален в тъмна улица. В негов минус, той се е забавлявал няколко години нарде, влизайки в стаите на малки деца и плашейки ги (но в негов плюс – поне не ги е изяждал).

Един ден попада при д-р Магнус, която изважда никак не малко куршуми от него. Когато е излекуван и готов да бъде изписан, той отказва и решава да остане при нея, отблагодарявайки ѝ се за добрината и помагайки на други като него да намерят своето място в света. В крайна сметка Магнус и Голямата Стъпка стават приятели, той работи за нея, като човек за всичко (бодигард, шофьор, иконом…) и ѝ помага в издирването, хващането и помагането на други „чудовища“, като него.

С готовността си да жертва живота си както за познати, така и за непознати, с плашещия си външен вид и никак не малки размери, Голямата Стъпка печели не само сърцата на зрителите, но и първо място в класацията ни.

 

Два бонуса към класацията от главния редактор:

Изображение с име: hodor-facebookJumbo-v2Ходор от Game of Thrones – Би било престъпно да пропуснем този толкова добър великан в класацията. Макар и лаконичен, Ходор носи една от най-нежните души в жестоките земи на Вестерос. Неговата история започва и свършва едновременно по сърцераздирателен начин, а годините между двете събития Ходор прекарва в служба на другите, и най-вече на порязания от съдбата Бран Старк. Той не се страхува да използва огромното си тяло като щит, за да предпази приятелите си от враговете, независимо дали са кръвожадни престъпници или ледени зомбита.

 

 

Джошуа от Dark Angel – Изображение с име: JoshuaДжошуа е генетичен експеримент, в себе си носи кучешко ДНК, което му дава нечовешка сила и някои странни черти на лицето. Изглежда страшен, но ако видите рисунките му и любовта му към Ани, ще разберете, че нито силата, нито лицето, нито фактът, че е живял като затворник по-голямата част от живота му, не могат да прикрият добротата и нежността, които носи в себе си.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата