Героизмите на Абъркромби

Ревю на „Герои“ от Джо Абъркромби и ИК „Колибри“.

От известно време насам почитателите на дългите фентъзи поредици си имат нов идол – Джо Абъркромби. Скоростта, с която той си печели фенове и похвали, е напълно заслужена. Мнозина казват, че Абъркромби е преоткрил жанра за тях, и се надяват новаторският му подход да бъде следващата епоха в развитието на епичните фентъзита.

Сюжетът в „Герои“ се развива в рамките на няколко дни и то в по-голямата си част на една единствена сцена – бойното поле. Съюзът и Севера са във война от доста време. Дошъл е моментът обаче, в който и двете страни искат нещата да се решат в една финална битка. Естествено, и в двата лагера нещата не са цветущи – армията на Съюза е командвана от некомпетентни горделивци и всеки иска да се възползва от ситуацията, за да подобри общественото си положение щом се върне у дома, а вождът на Севера е загубил себе си в жаждата си за кръв. По-долу в йерархията също има интересни герои със своите вътрешни и външни конфликти. Някои няма да преживеят битката, а други ще излязат от нея променени. Всичко това ще мине под апатичния поглед на Героите – бледи камъни, навяващи неясен спомен за отминали времена, побити на един нищо и никакъв хълм, важен единствено заради стратегическото си местоположение в конкретната ситуация.

„Герои“ е петата книга във вселената, която авторът създаде с трилогията „Първият закон“, но тя може да се чете и без да сте запознати с предишните. Има много персонажи, доста от които ще са ви познати от първите книги, като всички имат своето място в схемата на романа. Количеството имена отначало може да ви пообърка, но бързо ще свикнете с тях, ще се ориентирате кой кой е и ще си изберете любимци. Причината е, че всеки от тях има свой ярък характер, история и вътрешни конфликти. Тук най-много си проличава и възходящото развитие на Абъркромби като писател – той все по-майсторски оформя персонажите си и вплита индивидуалностите им в общия сюжет.

Другата положителна промяна е в развитието на повествованието. Абъркромби вече знае точно какво да направи, за да предаде идеите си и да разтърси героите си. Както винаги при него, началото е мудно, в последствие става все по-интересно, а краят и епилозите се оказват най-стойностни (даже и тук отбелязваме прогрес – в „Последният довод на кралете“ финалът не беше от най-завършените).

Ако чакате да ви кажа за отрицателна промяна в сравнение с предишните книги на автора – такава няма. Всичко останало напълно покрива високите стандарти, които Абъркромби сам си е наложил. Цветущите мисли на героите отново не са ни спестени и отново са забавни (ако обичате черен хумор), напълно реалистични и точни, в никакъв случай скучни. Магията и въобще фентъзи елементите са използвани минимално – по принцип, за нашия сайт това е минус, но в този случай липсата е в плюс на книгата и я прави още по-въздействаща.

Единственият минус, и то не чак толкова натрапващ се, са честите разсъждения на персонажите относно войната. Ясно е, че в света на Абъркромби, а и по принцип, войната е много по-грозна от образа си в песните и легендите. Героите не остават живи дълго. В боя може да има слава, но какво струва тя пред погубените животи, разрухата и нещастието, които произтичат от войната. На мен лично леко ми досадиха честите повторения на тази поука, въпреки че е вярна.

Специални бонуси Абъркромби получава за няколкото по-подробно описани битки, в които гледната точка прескача от боец на боец, всеки от които намира смъртта в края на страничката си и действието се пренася върху убиеца му. Също като в „Песен за огън и лед“, никой не е застрахован от умиране и това кара читателя постоянно да тръпне в напрежение дали неговите любимци ще оцелеят. Това позволява и няколко неочаквани обрата във финала, които наистина ви докосват. Общо взето, очаквайте да ви стане мъчно не за убитите, а за оцелелите.

 

Моята оценка:
История – 5.50
Герои – 6
Стил на писане – 6
Елементи на изненада – 5.50
Теми за размисъл – 5+
Емоционален заряд – 5+
Фантастични елементи – 5.50
Степен на оригиналност – 5
Старание на автора – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5.50

Общ успех: Отличен (5.55)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |