evrokon17

Гласувайте на Еврокон 2017

SciFi.bg е на финал в категория „най-добра интернет публикация, различна от фензин“.

След като бяха обработени резултатите от първия етап на определянето на българските представители на тазгодишния Еврокон, където се номинираха най-заслужилите, време е да се определят най-добрите от финалистите! Категориите са 14, срокът е до 1 май, а адресът е http://bg.eurocon2017.eu

Нашият сайт, SciFi.bg, е достигнал финален етап в гласуването за „най-добра интернет публикация, различна от фензин“. Там сме заедно с нашите приятели от Цитаделата, Библиотека Хипертекст, блога на Човешката библиотека и блога на списание Дракус.

Сред категориите, които се радват на най-голям интерес от публиката са очаквано тази за най-добър писател, където на финал са Явор Цанев, Елена Павлова, Александър Драганов, Бранимир Събев и Сибин Майналовски, както и за най-добро литературно произведение, където безапелационно печелят издания на „Гаяна“ – “Home, sweet home!” на Явор Цанев, сборникът “ПО крилете на гарвана”, “Писъци” на Horror Writers Club LAZARUS, сборникът “451 градуса по Бредбъри” и “Сказания за Ледената планина” на Александър Драганов. Тези и други творци, сред които художници, издатели, популяризатори, дебютанти и др., имат шанс да представят България на Еврокон 2017 в Дюселдорф, Германия.

Изображение с име: UCon-2017-678x315

В миналото България е била представяна от големи имена и писатели, едни от които са Любен Дилов и Весела Люцканова. Първата българска награда във фестивала е от 1983 година за култовата библиотека „Галактика“, а последната е от 2015-а за Алманах „Фантастика“. Миналата година фестивалът се проведе в Барселона, а българските участници бяха писателят-фантаст Елена Павлова и представители на електронното списание за фантастика Shadowdance.

“Eврокон” е ежегоден фестивал за фантастика, който се провежда на територията на Европа. Това е събитието, което събира най-масово представители на фантастичния фендъм от различни европейски страни. В рамките на фестивала се провеждат множество лекции, кръгли маси и интервюта с известни автори пред публика. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване биват връчвани Европейските награди за научна фантастика. Следващата година изданието на фестивала ще се проведе в Амиен, родният град на Жул Верн. Любопитно е, че и България беше домакин на “Еврокон” – през 2004 година в Пловдив.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата