Хорър извращения с вкус на череша

Ревю на минисериала Brand New Cherry Flavor, без спойлери.

В последно време Netflix започнаха да правят сериалите си по калъп – следват една и съща формула и не впечатляват. От време на време обаче се промъква по някое предложение, което заслужава може да се нарече нестандартно. Такова е Brand New Cherry Flavor. Хорър, мистерия, драма и черна комедия в едно, сериалът съчетава нелоша история с потресаващи сцени, каквито малцина биха се осмелили да покажат. Излязъл е още през август миналата година, но поради слаб маркетинг аз чух за него чак в началото на тази година, когато прочетох няколко класации, споменали го като един от топ сериалите на 2021. Не бих го класирал чак толкова високо, но го смятам за достоен да бъде представен по-подробно.

Трейлърът добре описва сюжета, без да прекалява със спойлерите – аз също ще се въздържа от такива, защото обелването на пласт след пласт от историята е сред удоволствията от гледането и не искам да ви го развалям. Млада начинаеща режисьорка отива в Холивуд по покана на известен продуцент, който е видял суровата версия на филма й и предлага да й даде бюджет, за да го заснеме и да го пусне като блокбъстър. Нещата далеч не се получават така, както тя си мисли, мечтата й бързо дерайлира и тя остава ограбена и съсипана. Не й отнема много, за да се обърне към свръхестественото – не толкова за да си върне живота в релси, а напротив, да излезе още по-брутално от тях, само и само да си отмъсти.

Концепцията не е лоша, но не звучи и впечатляващо. Така описана обаче, и така показана в трейлъра, тя въобще не ви подготвя за лудостите, които ще видите из епизодите. Пригответе се за наистина озадачаващи моменти. Някои от тях са крайно отвратителни, други са просто нестандартни, но всички са интересни и приковаващи погледа ви към екрана (или пък отблъсквайки го завинаги, според нагласата ви към гнусотиите). Много от тях имат символно значение за сюжета и героите, други са там просто с цел да накарат ченето ви да падне и нищо повече.

Е, ако сте хорър ветерани, нагледали се на какви ли не извращения, може и да не останете много впечатлени. Но за продукция от този тип броят на шантавите моменти не е никак малък.

Цялата история върви доста сюрреалистично, така че не разчитайте на логично поведение от страна на персонажите във всяка ситуация. Същевременно, логика определено има, просто не е точно такава, каквато очаквате в началото. В края всичко важно се изяснява, а маловажното е достатъчно малко, за да бъде оставено на въображението ви.

Освен с висок шоков коефициент, „Чисто нов вкус на череша“ може да се похвали със силни режисура и актьорска игра. Не че са невиждани досега, просто са много сполучливи и на място. Най-силно впечатление прави Катрин Кийнър като вещицата Боро. Актрисата стана известна през 1999 година с „Да бъдеш Джон Малкович“, а миналата седмица я гледахме в „Проектът Адам“ с Райън Рейнолдс и Марк Ръфало. Роза Салазар се справя идеално с главната роля, която не е никак лека – не доминира в сцените, не бих я нарекъл симпатична, но се държи много адекватно на необходимото. Декорите и ефектите са на ниво, като има едно чудовище, което аз намирам за истински стряскащо и кошмарно. Постигнатата атмосфера като цяло е впечатляваща, още повече че историята се развива през 90-те и това й придава допълнително богатство на вкуса.

Висока оценка може да се постави и на темите за размисъл. Прокарва се тезата, че всички сме хищници и плячка – може много да мрънкаме, когато попаднем в ситуация да бъдем второто, но със сигурност не сме безгрешни и в друга ситуация сме били първото, докато някой друг е мрънкал срещу нас. Естествено, през повечето време ще размишлявате не толкова над екзистенциални въпроси, колкото над мистерията какво точно са пушили сценаристите, докато са измисляли повръщането на котенца. Или пък онази сцена от четвърти епизод.

Не бих включил сериала в списъка ми с най-добрите за миналата година, тъй като ми се струва, че би могъл да отиде по-далеч (нищо че и сега го описват като един от най-лудите сериали, гледани някога), а и не съм голям фен на твърде откачените персонажи, с които ни най-малко не бих могъл да се идентифицирам. Тук няма и едно лице, на което да мога да съчувствам, за да изпитам емоционална привързаност към случващото се на екрана. Също така, темпото на историята би могло да се ускори, за сметка на някои ненужно разтеглени монтажи. И въпреки тези недостатъци, изгледах сериала за две вечери, вниманието ми беше приковано през цялото време (или поне от появата на Боро нататък), а краят определено е удовлетворителен. Гледането на Brand New Cherry Flavor определено си струва, така че горещо го препоръчвам, особено за феновете на Дейвид Кроненбърг. Достъпен е по Netflix.

 

Моята оценка:

История – 5
Герои – 5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 5
Емоционален заряд – 4
Фантастични елементи – 6
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Мн. добър (5.30)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |