Ant-Man rr

И мравките душа носят

Ревю на филма „Ант-мен“, по кината от 17 юли.

Лятото е тук, а с него и поредното ново предложение на Марвел. Този път супергеройската филмова вселена ще представи най-малкия си герой – Ант-мен, или в превод – Човека-мравка!

Преди да се плеснете по челото и да попитате „И такъв ли има?!“, ще ви дам кратка предистория на персонажа. Въпреки че той не е толкова популярен и за пръв път влиза във филмовата вселена, Ант-мен е един от най-старите супергерои на Марвел. В оригиналните комикси, именно той основава Отмъстителите. През 60-те години идеята за смаляване и уголемяване на хора доста се експлоатира, което прави появата на супергерой със силата да се смалява и увеличава – логична. Друг е въпросът, че, за да се реализира концепцията, всяка логика трябва да се изхвърли от прозореца, но с Марвел това няма да ни е за сефте.

Проблемът е, че днес сме ХХІ век и фантастиката се е развила доста. Ето защо много от критиците подходиха към „Ант-мен“ с недоверие – може ли такъв филм да бъде успешен днес или това ще бъде първият провал на Марвел? За щастие, комиксовото студио си държи на формулите за успех и ги следва стриктно. Новият супергеройски филм не разочарова и е напълно способен да преодолее естественото недоверие на зрителите към него.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Главен герой е Скот Ланг – баща и добряк, току-що излязъл от затвора след модернизирано-Робинхудовско ограбване на банка с порочни практики. За негово съжаление, никой не иска да работи с бивши затворници, поради което на него му се налага да се завърне към дните си на крадец и обирджия. Още при първия си опит обаче той попада на къщата на Ханк Пим и неговия костюм, способен да смалява хората до размерите на грахово зърно.

Ханк Пим е гениален изобретател, който сам е носил костюма преди време, но го е скрил от колегите си в корпорацията, защото е осъзнал, че може да донесе само война и нещастие. Неговият някогашен ученик обаче е на косъм да открие сам формулата и да реализира кошмарите му. Пим и дъщеря му, Хоуп, не искат да допуснат това да се случи, поради което готвят саботаж. За целта обаче им трябва трети човек, който да се превърне в Ант-мен – именно тук се намесва и горепосоченият крадец, Скот.

О, и да не забравяме, че друго гениално изобретение им позволява да контролират мравки с умовете си!

ant-man-first-clip-feature-888x456

Колкото и да е изненадващо, филмът е сполучлив и работи добре в рамките на Марвеловата вселена. Освежаващо е, че тук историята е с по-скромни мащаби и не се налага да се разрушават цели градове, за да е интересна. Задължителните сюжетни формули са налице, което по-скоро спасява филма, отколкото му пречи. „Ант-мен“ не е епичен, не е бомбастичен, не е и реалистичен, но като за поредната серия от супергеройския киносериал на Марвел – става.

За съжаление, дори сравнен с останалите епизоди, „Ант-мен“ си има и слабости. Така например, хуморът не е на същото ниво – има само 2-3 шегички, на които да се засмееш, а обикновено са повече. Също така, концепцията сякаш не се използва докрай въпреки многото си възможности – главният герой прекарва твърде малко време в миниатюрно състояние и минава през твърде малко места, а има все пак 2-3 сцени, които доказват, че реализацията на идеята може да бъде красива и впечатляваща, стига режисьорът да се постарае повече върху детайлите. Странно беше и отношението към мравките – те хем са безмозъчно пушечно месо, хем се опитват да бъдат персонажи, за които трябва да ни пука ако умрат (безуспешно). При злодея поне няма отстъпление – той е също толкова зле развит, колкото и останалите от Марвеловата вселена.

antman

Въпреки това атмосферата е лека и приятна, а актьорите са сполучливо избрани и чаровни. Майкъл Дъглас прави добра роля като ментор и бивш супергерой, а Пол Ръд е сред по-симпатичните водещи актьори в Марвеловите филми (далеч по-симпатичен ми е от Железния човек, Капитан Америка, Хълк и Тор). Еванджелин Лили е с озадачаваща прическа/перука, но както винаги е харизматична. Дъщерята на главния герои пък е сред малкото дечица в киното, които не са дразнещи, дори са приятни. Има и интересни идеи и възможности в концепцията, които може би следващите филми ще изследват по-добре. Ант-мен все още не е най-важният герой на Марвел, но филмът му определено не може да се нарече дупка и едва ли ще бъде провалът, който мнозина очакват.

И така, не си мислете, че „Ант-мен“ ще ви впечатли толкова, колкото първите супергеройски филми – той не само, че няма необходимия мащаб, но и идва като поредна серия от големия сериал. Това обаче не означава, че ще бъдете разочаровани – ако сте фенове на поредицата, Ant-Man има от всичко необходимо, за да спечели интереса и уважението ви също толкова, колкото и останалите филми за Отмъстителите, просто не се откроява с нищо особено.

 

Изображение с име: И мравките душа носятМоята оценка:
История – 4.50
Герои – 5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5+
Eлементи на изненада – 4.50
Теми за размисъл – 3
Емоционален заряд – 5+
Фантастични елементи – 5.50
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 5+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5+

Общ успех: Мн. добър (4.85)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата