maistor-manipulatori

Майстор-манипулаторите във фантастичните сериали

Кои специалисти в манипулирането на хора са ни любимци от телевизионните фантастики?

Всеки сериал, независимо дали е фантастичен или не, има нужда от някой майстор-манипулатор, за да бъде интересен. В повечето случаи става дума за злодеи или поне за „сиви“ герои, защото те манипулират хората около себе си безмилостно и без да се притесняват чии чувства може да наранят. Могат да бъдат абсолютни социопати, винаги мислят няколко хода напред и имат (почти) безупречни стратегии. Не бихме ги искали за врагове в реалния живот, но с удоволствие ги гледаме по телевизията. Ето кои са най-изявените майстор-манипулатори във фантастичните сериали:

5. Тивин Ланистър (и половината персонажи) от „Игра на тронове“

Tywin_Lannister_in_The_Laws_of_Gods_and_MenМного е трудно да се избере само един персонаж от „Игра за тронове“, който да влезе в класацията, тъй като половината герои в сериала са откърмени с умения да манипулират и да се борят за власт, мачкайки всичко по пътя си и използвайки всекиго в наличност. Въпреки незавидната си кончина, Тивин Ланистър се откроява като най-големият майстор-манипулатор, защото оцелява доста дълго не къде да е, а в центъра на събитията. Благодарение на неговата намеса, семейство Ланистър практически превзема короната, спестява си купища унижения от делата на по-недалновидните му членове и си осигурява значимо място в историята на сериаловата вселена. Самият Тивин няма как да се домогне до короната, но делата му дават възможност на доста от наследниците му да се изредят върху трона. За да постигне всичко това, той майсторски играе играта на тронове – предвижда чуждите ходове, умело използва чуждите желания за своите интереси, безмилостно наказва враговете си и адекватно възнаграждава лоялните нему. Побеждава дори лейди Олена, Кралицата на тръните. Мястото в класацията му се гарантира и от факта, че не се свени да използва и собствените си деца, за да осигури доброто бъдеще на фамилия Ланистър. Но не се нарежда в топ 3 именно защото пренебрегва потомството си – най-умното му дете се озовава в служба на чужда кралица, а първите му две са замесени в непростима афера. Ако лорд Тивин беше отделил малко време, за да научи и децата си на стратегия и манипулация, както и да обърне внимание на това, което става под носа му, можеше и да вземе първо място. За съжаление, след смъртта му се оказва, че заветът му не е достатъчно стабилен и издържлив на грешки от страна на поколението след него.

4. Принц от „Лекс“

Prince_lexx_1Принц влиза в историята на сериала в трети сезон, когато космическият кораб се озовава между две взаимносвързани планети – Огън и Вода. Те са мястото, където отиват душите на мъртвите. Вода е запазена за добрите хора – тя е приятна и прохладна планета с плаващи градове, където жителите се наслаждават на удоволствия. Огън е за лошите – адска планета, чиято повърхност убива в рамките на часове, а градовете се извисяват на километри височина, за да могат жителите им да оцелеят, колкото и мизерен и пропит с мъка да е животът им. Като владетел на Огън (стигнал дотам не без редица битки и междуособици с други амбициозни градски лидери), Принц е изключително лош. Лошотията е кодирана в самата му същност. Желанието да кара другите да страдат е както негова голяма сила (позволява му безмилостно и безнаказано да си играе с невинни човешки души) така и негова слабост (понякога садизмът му го заслепява и му пречи да се концентрира върху съставянето на по-дългосрочен и грандиозен план – предпочита да изтезава на дребно), въпреки че последствията от провалите му никога не са особено сериозни, тъй като той не може да умре, поне не и окончателно. След като Лекс нарушава баланса и открива нови хоризонти пред него, Принц се оказва свободен да пътува из вселената и да открива нови и нови начини да измъчва добрите души. Мистериозните му сили, безграничната му арогантност и липсата на отговорност го правят почти непреодолим, а умът му и познаването на човешката природа му дават възможност да бъде майстор-манипулатор. В крайна сметка, не е достатъчно просто да измъчваш другите – трябва да ги накараш сами да влязат в безкраен цикъл на страдание, който после само да наблюдаваш с присвити очи и зла усмивка – поне това е мотото на Принц.

3. Бенджамин Лайнъс от „Изгубени“

benБен е изключително умел лъжец и студенокръвен манипулатор, а истинската му цел дълго време остава скрита, колкото и да опознаваме героя. Може би това е причината той често да е избиран за един от най-добрите злодеи в различни класации. Под безупречните му маниери и тих и монотонен глас се крие истински звяр, способен да накара с думи и най-стабилните хора да се самоунищожат по един или друг начин. Умът му работи перфектно дори под упойка и по време на операция над гръбначния му стълб. Въпреки това, често се случва той да не постигне целта си, при което става изключително отмъстителен, дори дребнав. Твърди, че не би отнел чужд живот в преследване на целта си, но го прави неведнъж, което говори, че не е напълно наясно със себе си. Тези недостатъци, заедно с прекомерния му фанатизъм по отношение на острова, го дърпат назад, но умението му да лъже и да убеждава хората да действат против интереса си вероятно е по-добро от това на всички други в класацията.

2. Ана от „Посетителите“

anna vАна е живото доказателство, че успешните манипулатори не изпитват човешки емоции. Въпреки че самата тя от време на време проявява признаци на „зараза“ с такива, стратегиите й работят тогава, когато самата тя е напълно изчистена от тях. Любов, съпричастност, привързаност – това са само концепции, които развалят хубавите планове, но могат успешно да бъдат експлоатирани у другите. Болка, убийство, наказание – това са само средства за постигане на целта и няма значение кому се причиняват, стига крайният резултат да е задоволителен. Заблуждаването на цялата планета, че расата й идва с добри намерения може и да не е голямо постижение (човечеството все пак е доста лековерно в този сериал), но Ана е брилянтен стратег и използва всяка възможност за постигане на напредък в зловещия й и наистина сложен план. Най-запомнящите се сцени с нея са (спойлери!) тези, в които чупи краката на дъщеря си, изяжда сексуалния си партньор и убива майка си. Все неща, които един истински майстор-манипулатор би трябвало да е способен да направи, за да влезе в тази полупрестижна класация, но на малцина наистина им стиска.

1. Маделин от „Никита“

madeline nikita„Никита“ не е точно фантастичен сериал, но има доста такива елементи, включително супернапреднали (за 90-те години на миналия век) технологии. В него се проследяват мисиите на тайните агенти от Отдела – бивши затворници, мъртви за света. Отделът се ръководи от Директора и Маделин – двама безмилостни манипулатори. Стратегическият гений на Маделин е истинското тайно оръжие на Отдела срещу различните престъпни групировки. Често мисиите включват изключително сложни манипулации, включително и над собствените агенти. В крайна сметка, всички участници в мисията са нищо повече от пешки върху дъската за шах – поне така ги виждат двамата привидно недосегаеми диктатори на върха. Понякога се налага и на самата Маделин да участва в мисии, да се тренира и да експериментира върху себе си, за да бъде още по-перфектна машина за манипулиране и убиване. Тя ходи точно по ръба на тънката граница между доброто и злото, изчислявайки перфектно всеки свой ход, за да не залитне твърде много към една от двете страни. Разсъждава като престъпник и действа като престъпник, за да победи враговете си. Функционира като компютър с перфектен изчислителен софтуер, но и творчески способности. Малкото моменти, в които Маделин проявява емоция, обикновено служат на висшата й стратегическа и лишена от субективни чувства цел. Изправена срещу кой да е майстор-манипулатор от този списък, Маделин би победила не просто защото е гений, а и защото е склонна да жертва себе си и всеки друг в името на крайната цел.

Допълващи класацията:

  • Арвин Слоун от „Наричана още“ – фактът, че този злодей винаги оцелява и върти половината свят на пръста си, го прави достоен майстор-манипулатор.
  • Румпелщилцхен от „Имало едно време“ – г-н Голд/Румпелщилцхен често залита между доброто и злото, но обикновено клони повече към второто. Въпреки това, той винаги успява да накара останалите персонажи да му простят и да изпълнят ролята си за постигането на неговата цел, дори когато това е против техните истински интереси.
  • Камерън от „Терминатор: Хрониките на Сара Конър“ – машина в пълния смисъл на думата, Камерън знае как да манипулира хората около себе си, дори да не разбира напълно емоциите и мотивите им.
  • Скорпиус от „Фарскейп“ – още един архизлодей, който обожава да крои сложни стратегии и да наблюдава с ехидна усмивка изпълнението им. Невинаги обаче му се получава, а и в крайна сметка се озовава в доста незавидна позиция, така че е извън петицата.
  • Клаус от „Дневниците на вампира“ – хибрид между древен вампир и върколак, Клаус търси начин да освободи всичките си сили и да основе своя собствена свръхестествена раса. Неговият ум е сред най-силните му оръжия, а набитото му око веднага разпознава характера и мотивите на всеки, когото види, колкото и кратка да е срещата.
  • Г-н Мордън от „Вавилон 5“ – служител на сенките и един от архитектите на предстоящата епична война през 2260-та година, г-н Мордън подготвя основите за сблъсъка като умело експлоатира неразбирателствата между различните раси и подклажда огъня на техните конфликти.
  • Малкълм Мерлин от „Стрелата“ – Въпреки че методите му са малко по-груби и краткосрочни, като често включват насилие и изнудване, Малкълм също е изкусен манипулатор.
  • Ейнджъл от „Бъфи – убийцата на вампири“ и „Ейнджъл“ – древният вампир Ангелус рядко използва умението си да манипулира, но когато го прави – го прави пълноценно и разрушително.
  • Кевин Томпсън от „Джесика Джоунс“ – Лилавият вече разполага със суперсилата си, която му позволява да контролира чуждите действия, просто шепнейки им инструкциите си. Но той също има голяма цел и действа стратегически, без да се свени да убива.
  • Гайъс Балтар от „Бойна звезда Галактика“ – може да не е типичен злодей и да не следва сложна стратегия, но Балтар успява да скрие вината си за унищожението на 12-те планети, да стане президент и дори да си основе секта, привличайки стотици последователи.

 

Съгласни ли сте с подредбата и избора на класацията или бихте я съставили по друг начин? Кои други манипулатори сме пропуснали? Споделете вашето мнение в коментарите.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата