scifi to read 2020

Най-добрият начин да забравите проблемите: книгите научна фантастика

Гост-класация на някои от най-добрите книги, които любимият ни жанр предлага.

Какво можем да направим, ако реалността, в която живеем, не ни харесва? Много просто – можем да си измислим нова такава. А ако не е по силите ни, бихме могли да се потопим в реалностите, измислени от някои от най-добрите sci-fi писатели, на които можем да се радваме днес.

Научната фантастика е литературен жанр, който ни пренася в други и далечни светове, родени като плод на необятното човешко въображение. Това са светове на нови галактики и планети, извънземни същества и вълнуващи истории, нямащи аналог.

В тази статия ще ви дадем няколко отлични примера за страхотни заглавия от жанра на научната фантастика. Напълно убедени сме, че с тези книги ще се сбогувате с проблемите си и ще развиете своето въображение. Готови ли сте?

Изображение с име: Milostta na Kalr ccКолекция “Империята Радч” от Ан Леки

Благодарение на космическата си опера “Правдата на Торен”, последвана от “Милостта на Калр”, американката Ан Леки се превърна в един от най-изкусните майстори на научната фантастика от по-новото поколение. Колекцията “Империята Радч” ще ви предложи две изключителни книги, засягащите темите за господство над Космоса, изкуствен интелект, космически кораби и съдбата на хората в едно далечно, далечно бъдеще. С тези две книги Ан Леки печели най-престижните награди в света на научната фантастика, бетонирайки името си сред най-големите в жанра.

Изображение с име: Hiljadniqt etajКолекция “Хилядният етаж” от Катрин Макгий

Ню Йорк и днес е възхитителен, но представяте ли си го през 22-и век? “Хилядният етаж” и “Сияйни висини” на Катрин Макгий, събрани в тази фантастична колекция, ни отвеждат към Голямата ябълка, но през 2118 година. Ню Йорк вече е футуристичен мегаполис, подвластен на новите технологии. Вникнете в битието на тогавашния елит на Манхатън, чиито истории се преплитат с нюанси на коварство и тайни, но и малко романтика.

Изображение с име: dilyr na realnosti“Дилър на реалности” от Николас Димитров

“Дилър на реалности” е дебютният роман на българския писател Николас Димитров, като сме убедени, че няма и да е последният. В този киберпънк трилър, Николас ни насочва към действията на корпоративен шпионин, който се издига до статут на месия на първата в света дигитална религия. Ученик на великия Габриел Гарсия Маркес, преподавал му във Вашингтон, Николас Димитров утвърждава името си не само на българската, но и на световната sci-fi сцена. Един роман, който не бива да пропускате, още повече с българска следа.

Изображение с име: tymna-materiq“Тъмна материя” от Блейк Крауч

Блейк Крауч е популярен като автор на трилогията “Уейуърд Пайнс”, но със сигурност романът му “Тъмна материя” не отстъпва от същото високо ниво. Тук Блейк Крауч ни вкарва в “обувките” на обикновен учител по физика, който е похитен. По-странното е, че той се събужда в съвсем различен свят, с друга реалност, в който той представлява нещо съвсем различно. Въпросът е – кой от двата свята е истинският?

Изображение с име: kolektsiya-evarnes-tvardi-koritsi-32Колекция “Евърнес” от Иън Макдоналд

Животът на младия британец Еверет Синг се променя из основи, когато неговият баща е отвлечен, незнайно къде. Особеното в случая е, че бащата на Еверет не е обикновен човек, а рядко срещан гений, успял да създаде портал, пренасящ хората към паралелни вселени. Еверет Синг няма друг избор, освен да използва създадения от баща му портал, за да се опита да го открие. В своя полза той може да използва софтуера “Инфундибулум”, представляващ дигитална карта на всички познати и непознати светове в нашата Вселена.

Изображение с име: lyavata-raka-na-mraka---tom-1-30“Лявата ръка на мрака” – том 1 от Урсула Ле Гуин

“Хейнските хроники” на Урсула Ле Гуин, събрани в двата тома “Лявата ръка на мрака”, ще ви отведат в различни далечни светове, макар и по определен начин свързани помежду си. В том 1 се насочваме към Хейн – самият център на Вселенския съюз и мястото, откъдето е произлязъл човешкият род. Усилията в Хейн са насочени към воаяжите към непознати, но и опасни планети, за да бъдат открити съюзници за битките с могъщи врагове. Списание “Тайм” определя Урсула Ле Гуин като несравним талант в създаването на нови светове.

Изображение с име: Noshten letec“Нощен летец” от Джордж Р.Р. Мартин

Познаваме Джордж Р.Р. Мартин като автор на фентъзи класиката “Игра на тронове”, но само верните му фенове знаят, че той има не по-малко голям апетит и по отношение на научната фантастика. В “Нощен летец” Мартин ни запознава с деветима злощастни учени, които имат лошия късмет да се срещнат в Космоса с т.нар. Нощен летец – същинска сила на кибернетиката, предвождан от тайнствен капитан. Скоро обаче учените ще разберат, че най-голямата опасност за тях се крие на собствения им борд.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата