dune01

Пясъчен червей на пътя на Dune за Оскара

Какви са шансовете на визуалния шедьовър за статуетка?

2021-ва година бе турбулентна в целия свят и това се отрази много сериозно на филмовия бранш. Но все пак през изминалата година излязоха няколко големи блокбъстъра, които напълниха киносалоните, а наред с тях и дългоочакваната съвременна екранизация на сагата Дюн от режисьора Дени Вилньов.

Филмът обаче дори не влезе в топ 10 на бокс офис хитовете в САЩ за 2021-ва година – кината отново бяха доминирани от филмите със супергерои като Спайдър-мен, Шанг-Чи и Венъм. Неуспехът да влезе сред 10-те най-гледани филми за годината обаче не съответства на критически успех на филма, който получава над 83% одобрени в Rotten Tomatoes и оценка от 8.1/10 в големия филмов портал IMDB. Освен това играта на актьорите Тимоти Шаламе и Ребека Фъргюсън беше универсално аплодирана и мнозина считат младият американски актьор за бъдещето на киното и потенциален носител на Оскар за най-добра мъжка роля. Шаламе вече е имал една номинация за най-добър актьор през 2017-та година.

Освен всичко това, филмът е един визуален шедьовър, каквито са и повечето екранизации на Вилньов, а музиката на легендарния Ханс Зимър превръща Дюн в претендент за филмов евъргрийн. Сагата има потенциалът да стане култов хит по подобие на Междузвездни войни и Властелинът на пръстените. Всичко това трябва да е достатъчно за Оскар за най-добър филм, нали?

Изображение с име: scifi-dune

Да, ама не. Според водещите експерти Дюн не е сред най-големите фаворити за златната статуетка, а според световният букмейкър bet365 Dune е едва на 6-то място, като коефициентът за това филмът на Дени Вилньов да спечели приза за най-добър филм е 17.00. Като топ фаворит се счита филмът на Джейн Кемпиън „Силата на кучето“, който дебютира на 78-мия Международен филмов фестивал във Венеция през септември 2021-ва година, а от началото на декември е достъпен и в Netflix. Шансовете на уестърна са оценени на 2.75, като можете да заложите на вашия фаворит, използвайки специален бет365 бонус код.

Така букмейкъри и експерти поставят сериозна преграда пред Дюн и като цяло можем да кажем, че пустинен червей стои между екранизацията на сагата на Франк Хърбърт и голямата награда на Филмовата академия. Рядко експертите грешат с преценката си и такава сериозна преднина едва ли ще бъде наваксана.

Утеха за Вилньов може би ще е негова потенциална втора номинация за най-добър режисьор, след като той бе номиниран от Академията за филма си Пристигане (Arrival) през 2016-та година. Канадският режисьор показва своите визуални шедьоври на феновете на филмите, но такива филми рядко биват оценявани от Филмовата Академия – те най-често обират наградите за визуални ефекти, звукови ефекти и филмова музика. Определено можем да кажем, че Дюн е категоричен фаворит за тези три категории и ще е изненада ако не спечели поне 3 статуетки.

Изображение с име: scifi-dune-2

Шанс за статуетка има и Тимоти Шаламе, който обаче отново ще спори с филма „Силата на кучето“, където в главната роля е друг брилянтен актьор – Бенедикт Къмбърбач, който е фаворит за спечелването на приза за най-добър актьор в главна мъжка роля на предстоящите Оскари. Британският актьор, също като Шаламе, е бил номиниран за приза само веднъж в своята кариера – през 2015-та година за филма „Игра на кодове“, който също е достъпен за българските зрители в платформата Netflix.

Дюн най-вероятно ще се размине с големите награди от Филмовата академия, но със сигурност ще остане в сърцата на феновете на научната фантастика и най-вече на ревностните почитатели на сагата на Франк Хърбърт. Със сигурност всеки гледал екранизацията на Вилньов очаква с нетърпение втората част на филмовата сага, която се очаква да излезе на голям екран през 2023 година. Дени Вилньов, Шаламе и компания със сигурност се надяват тогава да преборят пясъчния червей по пътя към Оскара.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата