the tomorrow war

Сполучливо решение по формула

Ревю на филма The Tomorrow War, който излезе преди няколко седмици по Amazon Prime.

„Утрешната война“ е трябвало да излезе на кино и е лесно да се види защо. В него участват няколко големи звезди – Крис Прат („Пазители на галактиката“), Ивон Страховски („Чък“, „Историята на прислужницата“) и Джей Кей Симънс („От другата страна“, „Спайдър-мен“), има големи и напрегнати екшън сцени, сюжетът е научнофантастичен, но по позната формула – всичко, което очакваме от продукциите по киносалоните. Въпреки това, е пуснат в Amazon Prime заради коронавируса. Стрийминг платформата го е купила за 200 милиона долара и го е превърнала в най-гледания си собствен филм до момента. И наистина заслужава титлата, тъй като е доста приятен, макар и да не е нещо особено.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Сюжетът става ясен от трейлъра – войници от бъдещето идват в настоящето, за да попълнят войските си в почти безнадеждна война срещу извънземни чудовища. Героят на Крис Прат е един от изпратените в апокалипсиса, като по-скоро това става по принуда, а не заради някакви негови героични мисли. Няколко предвидими обрата по-късно той успява не само да се завърне жив, но и да спаси света, както и потенциала за нормален щастлив живот на дъщеря си.

Условно можем да разделим филма на три части – преди заминаването в бъдещето, когато опознаваме главния герой и семейството му, престоя в бъдещето, където имаме много екшън и Ивон Страховски пасва перфектно, и след завръщането, когато се случва реалната развръзка. Филмът не задълбава много в квантовата механика на пътуването във времето – личи си, че сценаристите са мислили за доста детайли на концепцията, но в последствие повечето са били орязани, за да се фокусира историята върху екшъна и драматичната нотка. Това не е такъв проблем, по-скоро недотам добре е измислена постройката на сюжета. Кулминацията е в края на престоя в бъдещето и общо взето там всичко става ясно. Но вместо нещата да приключат в подходящия момент, имаме още около половин час допълнително действие, в което уж имаме финална битка, но тя не е никак вълнуваща, а по-скоро досадна.

Предвидимостта на историята и обратите е най-големият кусур на „Утрешната война“ – в него няма нищо оригинално, не оставя нищо на въображението, не повдига теми за размисъл, които да не сме виждали вече в 50 други творби. Като имаме предвид какво излиза по кината през последните години, с този кусур трябва отдавна да сме свикнали.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Останалото обаче е добре. Актьорите са приятни за окото, справят се както с екшън сцените, така и с актьорското майсторство в драматични и комедийни сцени. Крис Прат го играе по-сериозен от обикновено, не очаквайте от него шегобиец като в Guardians of the Galaxy или Jurassic World, но чарът му е налице. Ивон Страховски е превъзходна и невероятно харизматична както винаги. Джей Кей Симънс има малка, но трогателна роля, а за нея се е нацепил доста здраво за възрастта си. Бети Гилпин като съпругата на Крис Прат е доста безлична, но може би е защото я виждам за пръв път в живота си (а тя също има много роли зад гърба си) и ролята не изисква нищо особено от нея, така че няма да я критикувам и в никакъв случай не разваля пейзажа. Накратко, с малки изключенийца, откъм актьорска игра филмът е за шест. Екшънът и ефектите пък по нищо не отстъпват на други продукции от подобен тип.

Изненадващо за мен беше наличието на емоционален заряд във филма. Не че ще ревете или ще се заливате от смях и кеф, но има повече, отколкото му се полага. Зарядът, убит от предвидимостта, е наваксан чрез чара на актьорите. Ще го гледате с интерес и очакване на следващата сцена, каквито рядко се срещат. Лично аз бих поорязал малко гонитбите из нефтената платформа и сибирските преспи (даже бих спестил целия край) и бих вкарал малко повече идеи и детайли по концепцията, но няма нищо дразнещо или прекалено. И трябва да призная, че развръзката дава един-два трогателни момента отгоре за Прат и Симънс.

Много съм далеч от това да нарека The Tomorrow War шедьовър, но филмчето е приятно и с удоволствие го препоръчвам. Става за уплътняване на време или пък за гледане с компания. Щеше да става и за кино, но уви, ще се задоволите с домашното такова.

 

Изображение с име: БележникМоята оценка:
История – 5
Герои – 5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 5.50
Фантастични елементи – 5.50
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Мн. добър (5,00)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата