emmy2014

Татяна Маслани най-накрая грабна Еми!

„Игра на тронове“ отново е най-добрият драматичен сериал и чупи рекорда за най-много награди!

Вчера в САЩ се раздадоха ежегодните награди Еми за най-добрите телевизионни продукти и творци. Обикновено церемонията пренебрегва фантастиката като жанр, защото тя все още се смята за несериозна и трудно допада на масовата публика. Малкото случаи, в които жанрът пробива на тези награди, се ограничават до суперхитови сериали, които са здраво свързани с поп-културата, като „Зловеща семейна история“ (който хитро се позиционира маркетингово) или „Игра на тронове“ (който си извоюва статуса, влагайки много труд и пари). Обикновено в номинациите се залага на няколко хитови сериала и се пренебрегват останалите продукции.

Е, това не се е променило вчера, но поне Академията доказа, че може да различи истинското качество и да го награди, дори когато масовият зрител има други очаквания. Такъв е случаят с Татяна Маслани, която от 2013 г. насам се доказва като една от най-гениалните актриси по телевизията (не без помощта на екипа си, разбира се), играейки около 10 различни роли на клонинги в сериала Orphan Black. Сериалът не е високобюджетен и върви по кабелна телевизия, която не достига до много зрители, но нагледно показва как добрата продукция може да стигне до повече хора въпреки всички пречки. Татяна е неузнаваема в многото си превъплъщения, а сценаристите дават максимума от себе си, за да постигнат добър микс от мистерия, драма, комедия и ужаси в сюжета. Малко по малко сериалът става популярен и все повече хора разпознават Татяна Маслани. Въпреки че тя все още е далеч от нивото на популярност на много други актриси (които печелят само защото играят в сериали, излъчвани по ефирна телевизия), мнозина вече са чували името й, дори да не са гледали още сериала й. Миналата година за Маслани и феновете й беше голямо постижение и признание, че изобщо беше номинирана за „най-добра актриса в драматичен сериал“ – такава чест рядко се оказва на артистка от второразряден сериал. Самата номинация дойде по-скоро като отговор на големия шум, който малкото зрители вдигнаха заради пренебрегването й през 2014 г. Тази година обаче Академията изненада всички като направо й връчи Еми, официално признавайки я за най-добрата от най-добрите.

Може текстът по-горе да ви се струва прекалено хвалебствен, но той е напълно заслужен. Каквото и да мислите за сериала и качеството му през последните сезони, Маслани се доказва като изключително добра и постоянна актриса, която напълно заслужава признанието. Въпреки това, победата й е изненада, тъй като за фаворит беше сочена Кери Ръсел от „Американците“ – добър сериал по голяма телевизия, което обикновено е гаранция за успех.

Междувременно, „Игра на тронове“ счупи всички рекорди, като стана сериалът с най-много Еми-награди в историята си, като тази година взе 12 Емита, включително за „най-добър драматичен сериал“. С 12-те си статуетки Game of Thrones изравнява счупения миналата година рекорд за най-много награди в една година. Отличията бяха още за най-добра режисура на епизод – „Битката на копелетата“, най-добри сценаристи, Догодина „Игра на тронове“ няма да се класира за награди, тъй като сезонът му ще закъснее (HBO обяви, че премиерата ще бъде на 25 юни!), но това едва ли ще спре устрема му по-нататък.

Дали защото загуби популярност или защото имаше спад в качеството през пети сезон, но типичният победител през последните години, American Horror Story, не взе нито една от големите награди. Там Сара Полсън и Кати Бейтс имаха номинации за поддържащи актриси, но в крайна сметка нито една от тях не спечели. За сметка на това, Сара Полсън получи признание за ролята си в другия сериал на Раян Мърфи, American Crime Story.

Номинации имаше и за Уил Форте с главната му роля в „Последния мъж на Земята“, Питър Динклидж и Кит Харингтън като „поддържащи актьори в драматичен сериал“, Лена Хеди, Мейзи Уилиамс и Емилия Кларк като поддържащи актриси, Макс Фон Сидоу за гостуващ актьор.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата