Всичко се върти около Мълдър и Скъли

Ревю със спойлери на епизод 11х05 „Гули“.

От известно време се надявам в сезона от десет епизода да има поне един, който да се развие като сериите от едно време – Мълдър и Скъли да разследват някой странен случай, да разкрият каквото могат и да си заминат. Без лични драми, без комедия, просто хорър и мистерия. В първите няколко секунди изглеждаше, че този епизод ще изпълни желанието ми, но уви. Разочарованието дойде още с разкритието, че чудовището всъщност не е истинско, а илюзия на двете момичета. След това пък набързо се оказа, че Уилям е замесен и отново епизодичната история отстъпва на основната линия.

От друга страна, серията не е лоша. Отново е хаотична и изобилства от недомислици, но поне темпото е добро. Емоционалният заряд е приличен, както обикновено до голяма степен благодарение на старанието на Джилиан Андерсън. Постигната е напрегната атмосфера, дълго време не е сигурно дали младежът е Уилям или не, достатъчно често не сме убедени кое е истина и кое е алтернативна реалност/видение. Със сигурност Уилям отново ще се завърне в края на сезона, така че епизодът не бива да се пропуска.

Проблемът е, че не е особено запомняща се. Това не би било проблем в редовен сезон от 22 серии и сигурност, че ще имаме още много, но като фен искам повече. От друга страна, при положение, че досега повечето епизоди от 11-ти сезон са запомнящи се, но с лошо, една средняшка серия, която не прави впечатление, не е най-лошото, което може да се случи.

Една пропусната възможност е изследването на психиката и мотивацията на Уилям. Очевидно сценарият се опитва да направи нещо такова, но не знае как да го постигне. Джеймс Уонг, авторът на епизода, споменава в интервю, че има осиновена дъщеря и затова за него е било важно да се покаже, че Уилям не е израснал в мизерия и самота, а е имал истинско семейство. Защо обаче е толкова стеснителен и избягва директния контакт с биологичната си майка, която на всичкото отгоре споделя виденията му? Защо има две гаджета и им прави такъв гаден номер, ако уж е свястно момче? Как е хакнал файловете за проект „Кръстопът“? Май Уонг е попретупал работата и е пропилял възможността да ни запознае по-отблизо с изгубения син. Възможно е това да му е наложено от Крис Картър, който вероятно иска сам да се занимае с това в последния епизод на сезона, а и фокусът тук е върху терзанията на Скъли, но все пак остава усещането за пропилян потенциал.

Уилям проявяваше телекинетични способности като бебе, какво стана с тях?

Друг лош знак виждам в Скинър, който започва да става банален като персонаж. Във всеки епизод се появява само колкото да снесе малко информация и да каже „Не се занимавайте, оставете случая“. В старите серии поведението му можеше да се обясни добре – той беше между чука и наковалнята и трябваше да балансира между шефовете си, Синдиката и отговорността си към Мълдър, Скъли и истината. Сега обаче не изглежда като да отговаря пред когото и да било, най-малкото пред Пушача. Или все пак е приел офертата за лекарството от първия епизод и именно по този начин се превръща отново в подчинен, с което пак се дискредитира като персонаж? Не че вече не е правено същото, и то тройно по-страшно, с Моника Рейъс…

В крайна сметка, важното е, че тазседмичният епизод не оставя трайни лоши впечатления, което все пак е плюс. Поизлъгаха ни, че ще е самостоятелен, а не митологичен, но това не е толкова страшно и не е прецедент. Не че е голямо постижение, но от новите сезони е най-добрата митологична серия. Просто още не е на нивото, което се надявам да видя поне един път… Въпреки че следващата седмица поне Скинър ще бъде раздвижен като образ, не изглежда сякаш желанието ми ще се сбъдне.

Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |