KF12056.psd

За Хищника и хората около него

Бележки и изказвания зад кадър на екипа от The Predator, по кината от 14 септември 2018.

Отново на война

От отдалечените кътчета на космоса до горите на южна Джорджия, ловът отново започва в експлозивното ново начало на поредицата Хищникът, дело на Шейн Блек. Сега най-жестоките ловци във вселената са по-силни, по-умни и по-смъртоносни от всякога. А само разнороден екип от бивши войници и професор по еволюционна биология могат да предотвратят края на човечеството.

Шейн Блек режисира по сценарий, написан от него и Фред Декър. Бойд Холбрук е начело на актьорския състав, сред който са още Треванте Роудс, Джейкъб Трембли, Кийган-Майкъл Кей, Оливия Мън, Томас Джейн, Алфи Алън, Аугусто Агилера, Стърлинг К. Браун и Ивон Страховски. Продуцент е Джон Дейвис, който вдъхва нов живот на популярната поредица Хищникът. Лари Фонг е оператор; Мартин Уист е художник; Хари Б. Мюлер III и Били Уебър са монтажисти; Джонатан Ротбарт и Мат Слоън са начело на екипа по визуални ефекти.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Освен че е автор на сценариите на популярни хитове, включително Смъртоносно оръжие, и е режисьор на филми като Железният човек 3, Любезните пичове и Целувки с неочакван край, Шейн Блек е също и актьор, известен може би най-вече с ролята на Хокинс в Хищникът, класиката от 1987 г. на режисьора Джон Мактиърнън. Там той победи, но, както казва Блек, „Хищникът в новия филм е най-смъртоносният и най-страховитият досега“.

„Трийсет години по-късно това си е същият Хищник, но с течение на времето той се е подобрил значително“, казва Джон Дейвис. „Филмът не е римейк или нов прочит на историята. Това е поредицата, която обичате, 30 години по-късно. Ще станете свидетели на последиците. Това, което се е случило през последните три десетилетия. Те са по-зли и по-големи – те са еволюирали. Това определено не е старият Хищник“.

Изображение с име: The_PREDATOR_Poster_BGДейвис допълва: „Мисля, че това е една от тези поредици, които хората обожават, и това не се променя през годините. Най-първият Хищник все още се радва на огромен зрителски интерес по целия свят в телевизионния ефир и стриминг платформите. Трудно е да се повярва, че 30 години по-късно този филм продължава да запленява поколение след поколение“.

Блек казва, че най-голямата почит, която може да отдаде на оригиналния филм, е да подбере точните актьори, които да пресъздадат отношенията между героите си по същия начин, както се случва това и в Хищникът. Бойд Холбрук е в главната роля на Куин МакКена – наемник, който се оказва начело на екипа от ветерани, изправили се срещу смъртоносния пришълец. Блейк споделя: „Те са отдавна отписани войници и минават за неудачници. По една или друга причина всички те са считани за неблагонадеждни и нежелани, защото са получили контузии и наранявания. Но някак си те се намират един друг. Не са някаква сбирщина от пропаднали войници. Усеща се един неугасим дух и това е тяхната възможност да покажат на какво са способни, да си помагат един на друг и да обединят сили срещу чудовището. Те са последните хора, които бихте избрали за подобна мисия, но имат дух, кураж и непоколебима лоялност един към друг“.

„Замислете се, група неудачници ще спасят света“, допълва Дейвис с усмивка. „Може би защото те са прекалено откачени, за да изпитват страх, когато би трябвало“.

Кино история

Джон Дейвис, който продуцира оригиналния филм и всички следващи от поредицата, си спомня с какво Хищникът привлича вниманието му преди повече от 30 години: „Беше идеята за ловеца. Идеята за това извънземно, което се впуска да ловува и може да отскача от планета на планета с тази цел, а в негова плячка се превръщат група американски командоси в джунглата. И в крайна сметка той е надвит и победен. Независимо, че Хищникът е достатъчно умен и разполага с много оръжия, изобретателността и желанието на хората да оцелеят, превръщат това в честен двубой“.

Шейн Блек точно е завършил сценария на Смъртоносно оръжие, а Дейвис и неговите колеги продуценти се надяват той да поработи и върху сценария на Хищникът. Дейвис си спомня: „Мислихме, че ще го накараме да се включи, като му дадем роля във филма и когато стигнем в Мексико, ще го накараме да свърши още нещо. Но той каза „не, наели сте ме като актьор, и ще правя само това“. След като стана ясно, че не можем да го разубедим, казахме: добре, щом толкова много знае, тогава той ще бъде първият убит“, смее се Дейвис. Блек отбелязва: „Направо се разбих по време на снимките. Аз бях, как беше точната дума – пълен идиот. Но всичко беше много забавно. Не мисля, че имаше нужда сценарият да бъде пренаписван“.

Дейвис споделя: „По ирония на съдбата той се зае да напише и режисира този филм, защото има страшно много общо с поредицата. Мисля, че той е брилянтен режисьор, има жестоко чувство за хумор и невероятен поглед върху нещата. Затова сценарият стана толкова добър и затова самият филм е толкова добър“.

Изображение с име: Twentieth Century Fox’s “The Predator.”

Митологията зад Хищника

Яутджа, ужасяващото извънземно, известно като Хищника, представено за първи път във филма от 1987 г., е създадено от майстора на ефектния грим Стан Уинстън – авторът на емблематични за киното създания от филми като Пришълецът и Терминатор. Сценаристът Фред Декър отбелязва: „Мисля, че Хищникът е едно от най-популярните същества в киното, защото дизайнът му е толкова елегантен и като всички чудовищни визии моментално грабва вниманието. Когато се вгледаме в това създание, виждаме като в огледало своя образ, но по един мрачен, страшен, първичен начин, а това е толкова трудно за пресъздаване“.

Дейвис казва: „Този образ, човешки в известна степен и извънземен в друга, беше шокиращ. Едновременно страшен и интересен, Хищникът е абсолютният ловец. Той е свръхсилен. Може да се движи невероятно грациозно, но много бързо, може да преминава дълги разстояния само с един скок, притежава и възможността да се скрива и прикрива, както и способността да скача като тигър или лъв, със същата сурова мощ и с хитростите на най-великия ловец. Хищникът знае как да проследи своята плячка, как да я примами, как да я нападне, когато има най-голямо предимство, и как да се възползва от слабостите на своята жертва“.

Изображение с име: the predator p„Той е нещо специално, защото носи маска. Тя е много яка, но когато я свали става още по-як“, казва Блек. „Това е същество, което разпознаваме. То се движи като нас, разбира ни, има същите примитивни импулси като хората, но очевидно не е един от нас“.

Блек отбелязва за визията на Хищника: „Важно е да се открие най-якият вариант, без да се бяга много от първообраза, който стана толкова популярен с първия филм. Не исках да се отдалечавам прекалено много от образа, за да се възползвам от носталгията по първия филм. В оригиналния Хищник най-впечатляващи бяха човешките качества. Той беше смъртоносен, но не беше просто диво животно, притежаваше интелект и хитрост. Можеше да те погледне и да разбере от какво се страхуваш и да разбере как да те залови“.

Хищникът в този филм е комбинация от истинско изпълнение и визуални ефекти. Докато добре познатият стар Хищник е игран от много висок актьор с костюм, подобреният Хищник и изцяло дело на специалистите по визуални ефекти. Блек отбелязва: „Искахме да комбинираме специални и визуални ефекти. Отвеждането на Хищника до следващото ниво на смъртоносност изискваше надграждане на ефектите по най-добрия възможен начин“.

Хищникът през 2018

Когато Блек е избран да поеме новия филм, едно от условията, на които много държи, е Хищникът да е с по-голям бюджет, по-голям като мащаби, с повече екшън и герои, които да са по-привлекателни от тези в обикновен филм за чудовища, „като в същото време се придържаме към реализма и към това, че филмът няма да е подходящ за малолетни зрители. Имахме пълната свобода да направим истински приключенски филм в класическия смисъл, който събира всички отличителни качества на жанра, който всички обичаме, но ги прави още по-грандиозни. Получава се нещо, което ще надмине очакванията ви“.

„Макар, че Хищникът притежава свръхспособности, той предпочита да играе честно“, казва Блек. „Те винаги искат да открият достоен на техните умения противник, защото могат да скачат, да се катерят по дървета, да стават невидими, благодарение на способностите да се сливат с всяка заобикаляща си среда. Не може да ги видите, докато не се блъснете в тях. Ако усетите движение или пък близкото дърво изглежда сякаш се движи – значи те са по следите ви. Те са донякъде като истински нинджи – с оръжията, уменията си и физическите си способности. Те трябва да открият някой, с който си заслужава да воюват, и в тази връзка издирват най-могъщите си противници“.

Изображение с име: the predator 2

„За да остане верен на своите корени, Хищникът трябва да е достатъчно страшен“, казва Декър. „Трябва да е налице заплахата от един лов, която да се разпростира през целия филм. Трябва също да има доста кръвопролития, които да бъдат показани съвсем нагледно на екрана, и всичко трябва да е много страховито. Това са нещата, на които държахме. Но все пак във всеки филм трябва да го има и човешкият аспект. Трябва да ви е грижа за тези герои, иначе историята няма смисъл. И именно от това се ръководихме“.

Декър допълва: „На Шейн тази идея му допадна и искаше да направи нещо, което да поддържа идеята и митологията по начин, който не сме виждали от първия филм. Хищникът от оригинала е едно от най-великите филмови чудовища на всички времена. Искахме да отдадем дължимата почит на първите два филма. И продължаваме историята и хронологията на събитията от тях. Но желаехме и да разширим митологията, така че всичко от тези филми да не се забравя, но сега мащабите са по-големи и се опитваме да подредим един огромен пъзел“.

Откачалките

Главните герои в Хищникът са известни под милия прякор „откачалките“. Оглавявани от Куин МакКена (Бойд Холбрук), с когото се срещат в автобус, превозващ военни затворници, откачалките са група ветерани, страдащи от посттравматично разтройство, които се запознават по време на групова терапия: Уилям (Треванте Роудс), Койл (Кийгън-Майкъл Кей), Баксли (Томас Джейн), Линч (Алфи Алън) и Нетлес (Аугусто Агилера). Уилямс отбелязва: „Колкото и да се различават, толкова и си приличат. За всички тях е важна връзката помежду им и братството, от което са били част преди“.

„Откачалки е доста добро определение“, казва Кийгън-Майкъл Кей. „Шейн много държаше на това те да са прекършени душевно, но да не са като герои от анимация и да не изглеждат като клоуни. Той искаше да е налице определено чувство за хумор, но и да не са двуизмерни образи. Искаше те да могат да усетят болката и страха, да се чувстват несигурни и да изпитват своите съмнения. Откачалките са неблагонадеждни и аутсайдери. Те са като мръсната половин дузина. Те не вярват, че животът ще им предостави друга подобна възможност – да се борят с извънземен воин. МакКена може да ни нарича откачалки. Но ако някой друг ни нарече така, ще го гръмнем“, смее се той. „Да, ще го убием без да ни мигне окото“.

Изображение с име: the predator 3

Джейн казва: „Според Шейн всички те са прецакани в резултат на войните, в които са участвали. Те не могат да се впишат в обществото, така че да се чувстват ползотворни, и това поражда доста проблеми. Какво ще се случи, ако тези момчета се окажат в една невероятна ситуация и се сблъскат с извънземен пришълец, поел на лов на нашата планета? Те се впускат в приключението на живота си, по време на което ще могат да приложат в действие своите умения. Всички те имат сериозни проблеми, но след като са изправени пред такъв враг, те забравят всичко и заработват като добре смазан механизъм“.

Джейн допълва: „Тази група от войници загубеняци трудно издържа на всевъзможни натоварвания, но когато стане напечено и ножът опира до кокала, те ще се бият за своите хора и ще са готови да умрат за тях. Има нещо изключително човешко в това“.

„Връзката помежду им е толкова силна, защото около тях няма други“, казва Блек. „На тази връзка се осланят. Само заради тези хора, на които винаги могат да разчитат, те могат отново да бъдат себе си и да се впуснат в своята последна мисия. Мисия, която не е разрешена или заповядана от някого. Те се оказват изненадващо замесени в нея, но ще я приемат и ще си кажат: Никой не мисли за нас, всички са ни отписали. Те ни мислят за откачалки. Но докато не си пием лекарствата, защо да не пощуреем и да не пречукаме това нещо“.

Наемникът

Бойд Холбрук е в ролята на МакКена, бивш рейнджър от специалните части, превърнал се в наемник. Актьорът казва: „Оригиналният Хищник е легендарен, така че за мен е огромна чест и привилегия да се завърнем с Шейн 30 години по-късно и да преоткрием всичко“.

„Когато за първи път виждаме моя герой Куин, животът му е изгубил смисъл“, обяснява Холбрук. „Той се е отчуждил от съпругата и сина си и страда за това. Сега е по работа в Мексико, когато космическият кораб на Хищника се приземява. Става свидетел на на тайна мисия и ще се опита да отнесе уреда, който е открил, до дома си в Щатите. Той се нуждае от доказателство, иначе никой няма да му повярва. За съжаление неговият син Рори, който страда от аутизъм, го намира. Рори започва да си играе с него, опитвайки се да подреди частите на пъзела, и така без да иска отприщва лавина от проблеми“.

Холбрук споделя: „Може да се каже, че това е историята за отношенията между баща и син. МакКена преминава от етап да не се чувства истински баща и да не бъде отговорен, до това да се превърне в лидер и отново да стане баща и да намери смисъл в живота си. Той е суров мъж и не знае как да се справи с Рори. Мисля, че МакКена е нещастен, защото се е отчуждил от него и се затруднява как да реагира на неговата болест. Но двамата с Рори установяват силна връзка помежду си и отново са заедно“.

Ученият

Изображение с име: the predator olivia munnОливия Мън е в ролята на специалиста по еволюционна биология доктор Кейси Бракет. Тя казва: „Кейси е най-добрата в своята област. Тя е учен, който основно изследва как съществата се променят и адаптират. Тя е начело на списъка на ЦРУ и правителството за хора, които да потърсят, ако се осъществи контакт с други интелигентни форми на живот. Така че тя очаква това през целия си живот, без да предполага дали някога ще се случи. Но ето че мечтаното обаждане е налице“.

„Макар че го е чакала толкова години, това е нещо ужасяващо и нереално за нея“, допълва Мън. „Това разпалва нещо в нея, все пак е символ на нейните изследвания. Тя е по следите на този Хищник и иска да го залови. Иска да го изучава отблизо, да установи контакт с него, да го пипне, но в същото време трябва да се бори за живота си. Това е някаква смесица от въодушевление и абсолютен страх“.

Мускулът

Треванте Роудс, който е в ролята на Уилям, е толкова ужасен, след като гледа оригиналния Хищник като дете, че си спомня: „Не гледах повече филми на ужасите, след като 7-годишен гледах този филм. Сънувах кошмари в продължение на няколко дни“. Въпреки ужасяващото въздействие на филма върху него, Роудс е въодушевен от идеята на Шейн Блек да се завърне към поредицата 30 години по-късно. „Възможността да работя с този човек, който е бил актьор в първия филм, завръща се към него и ме кани за една от главните роли, се случва веднъж и не можех да откажа“.

За Роудс е интересно да представи какво се случва с един войник след битката. „Имах възможност да включа идеята за това, че съм изгубил своя екип. Уилямс е бил капитан, но е направил грешна преценка и всички от екипа му са били убити. Така че той не спира да мисли за това. И ето че се появява този човек, който е готов да се сражава за спасението на своето семейство и да спаси своя син. Прекрасно е да видиш неговата отдаденост. Уилямс копнее за това, мечтае да изпита същото, защото няма собствено семейство. Зад маската на студенокръвен убиец, той ще разкрие истинската си емоционална същност“.

За да се подготви за ролята си, Роудс се среща с много ветерани, страдащи от посттравматичен стрес. „Имах възможност да си поговоря с прекрасни хора“, казва той.

Определението откачалките не е презрително. Роудс отбелязва: „Това е опит за разведряване на една доста тежка ситуация. А най-добрият начин за това е да добавим малко хумор. Най-сполучливият хумор е резултат от болката, нали така? Моят герой е опитал да се самоубие. А това е откачено, нали разбирате? Но хората, които страдат от посттвавматичен стрес не падат духом и първи ще ви кажат, че са откачени. Но в известна степен всички сме такива и затова се опитваме да се забавляваме с подобна ужасна ситуация, която за някои е част от ежедневието им“.

Приятели и врагове: Койл и Баксли

„Шейн Блек е създател на жанра за две ченгета – приятели, който познаваме днес“, казва Кийган-Майкъл Кей, играещ ролята на Койл. „Той демонстрира своя неподражаем стил и в The Predator, и именно затова се съгласих да участвам“.

Кей продължава: „Най-много ми допадна възможността да играя пострадал човек, който е загърбил света и животът му е пълна противоположност на живота, докато е бил в армията. Беше забавно да играя Койл, който е наранен, но прикрива това с прекалено много перчене. Хуморът е неговата броня. Койл е част от групата мъже, ходили заедно на терапия, за да преодолеят стреса, депресията и травмите, през които са преминали по време на военни действия. Той преодолява всичко това, бълвайки мръсни тъпи шеги. Само тези шеги могат да оправят настроението му“.

Блек, Кей и Томас Джейн, който играе Баксли, измислят предисторията на своите герои. Кей казва, че те са участвали в операция „Пустинен щит“, в която защитават Кувейт в конфликта на държавата с Ирак. „Койл и Баксли никога не са били командири. Те са от по-нисшия ешелон“.

Историята е с трагичен край. Заради катастрофа Койл губи контрол над бронетранспортьора, който управлява, и стреля по друг бронетранспортьор, в който са хора от неговата бригада. Всички умират, с изключение на Баксли. „Разследването на инцидента продължава години“, казва Кей. „Той не може да се съвземе от трагедията и шегите са неговото спасение от болката, която непрекъснато го измъчва“.

Джейн отбелязва: „Двамата се мразят, но са прекарали толкова години в съдебните зали. Един ден някой от тях предлага на другия да пият кафе и така донякъде се помиряват“.

Томас Джейн обсъжда с Блек как Баксли е реагирал на убийствата, причинени от Койл. „Той ми каза: Твоят герой сигурно страда от Синдрома на Турет. Направих проучване и се оказа, че съществува така нареченото разстройство на комуникацията. Ако сте имали травмиращо емоционално преживяване, може да проявите симптомите на друго заболяване. Такъв е случаят със Синдрома на Турет. Реших, че нещо подобно се е случило с Баксли. Койл продължава да изпитва вина, а Баксли иска да го убие. Но донякъде и го обича. Така че доста се постарахме да пресъздадем всички нюанси на техните отношения“.

Изображение с име: _KF12056.psd

Пилотът

„Шейн Блек е моят герой“, казва Аугусто Агилера, който е в ролята на загадъчния Нетлес. Още като дете той гледа многократно оригиналния филм и подлудява по него. „Нетлес е бил пилот на хеликоптер, но е претърпял инцидент и оттогава страда от мозъчно увреждане. Така че вече не му е разрешено да прави единственото нещо, за което го бива. Нетлес вече не може да пилотира хеликоптер и се чувства отхвърлен, безполезен и се срамува от това“.

Звезден наблюдател

Хищниците идват на Земята, за да ловят хора, и това вече не е голяма тайна. Правителството създава агенция за защита на хората от инвазията на хищниците. Проектът „Звезден наблюдател“ първоначално е замислен като строго секретна правителствена лаборатория, в която заловеният Хищник да бъде изучаван. „Всъщност правителството отрича всичко това и прехвърля лабораторията в ръцете на ЦРУ“, обяснява Декър. Така Трегър, изигран от Стърлин К. Браун, застава начало на операцията и заграбва „Наблюдател“, за да се възползва от технологията на Хищника.

Браун казва: „Трегър е много различен от всичко, което съм играл досега, така че се възползвах от възможността да изненадам зрителите. Хареса ми да играя някой, който не е злодей и суче мустаците си, а просто следва своите мотиви, които са в противоречие с всички останали. Това ме привлече към него“. Той обяснява връзката на Трегър с „Наблюдател“: „След като той разбира, че това, което е започнало абсолютно безкористно и в ползва на хората, вече е невъзможно, Трегър се пита: Каква полза мога да извлека аз за себе си? Той вижда в това възможност за лично облагодетелстване“.

Момчето

Рори, синът на Куин, страда от аутизъм. В неговата роля е Джейкъб Трембли, за когото Шейн Блек не пести суперлативи. Двамата посещават организация, базирана във Ванкувър, която се грижи за хора с подобно заболяване. „Намерих много приятели и излизах с някои от децата“, споделя Трембли. „Да се срещна с деца с аутизъм ми помогна да разуча как Рори би реагирал в определени ситуации и как би се движил. След като ходихме дотам, двамата с Шейн обсъдихме какво сме видели и така изградихме образа“.

„Рори обича да играе шах и е бил подлаган на тормоз“, казва Трембли. „Той стои по цял ден в мазето на къщата си. Много е умен, обича да строи разни неща и да подрежда пъзели. Мазето е безопасното място на Рори. Тук той може да бъде себе си. Тук той разполага с всички страхотни неща, които сам е направил, като един гигантски робот. Тук има още маса за шах и четири телевизора. Всичко, което момче като мен би искало“.

Умението на Рори да реди пъзели му помага да разучи езика на Хищника. „Той наистина разбира Хищника“, допълва той.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата