3 коментара
za6toto te obi4am rev

Колко силно можете да обичате?

Ревю на „Защото те обичам“ от Гийом Мюсо.

Изображение с име: za6toto_te_obi4am_coverЗапочвам това ревю с уговорката, че попринцип не харесвам прочувствени драми и „Изгубени“ хич не ми е сред любимите сериали. „Защото те обичам“ на Гийом Мюсо доста прилича на въпросния сериал и силно залага на драмата, но определено ми хареса.

За какво става дума – музикантката Никол и психологът Марк са щастливо женени и имат симпатична дъщеричка на име Лейла. Един ден малката изчезва, а с това се срива и целият им свят. Никол успява донякъде да се съвземе и да продължи живота си, но Марк не може – той напуска жена си и става клошар, който спи по шахтите на Ню Йорк. 5 години по-късно Лейла е открита и родителите отново се събират, за отидат да я вземат. В последния момент Никол изчезва, с което подклажда съмнения, че е имала нещо общо с изчезването и знае повече от Марк. Въпреки това, щастливият баща се стяга и взима сам дъщеричката си. Но полетът обратно към вкъщи е изпълнен с нови интересни запознанства, мистериозни събития и ужасяващо разкритие. Тийнейджърката Иви, която е запланувала отмъщение за несправедливост в миналото й, и разглезената богаташка Алисън се оказват свързани с Марк и най-добрия му приятел Конър, а причината остава скрита до края.

„Защото те обичам“ очевидно е вдъхновена от „Изгубени“ (дори полетът е №714 – този в Lost e 814), но всъщност въплщава това, което „Изгубени“ трябваше да бъде, а не беше. Отново е малко прекалено, че всеки от героите се оказва травмиран от тежкото си минало, но тук за това си има причина. Героите са по-малко, но са по-добре развити и не се губи фокусът от основния персонаж, върху който читателите да съсредоточат емоциите си, вместо да се вкарват десетки хора, за които на никого реално не му пука. Детайлите и мистериозните събития са много по-добре изпипани и всички намират своето обяснение накрая, вместо да се нахвърлят хаотично и да остават без покритие. Най-важното – краят е много по-добър и смислен.

Но нека разглеждаме „Защото те обичам“ самостоятелно. Основната мистерия – съдбата на Лейла е наистина добре развита и оставя читателя да гадае до самия край. Междувременно, спомените и драмите на главните герои не досадяват и поддържат сюжета интересен почти през цялото време. Голям плюс е, че героите като цяло се държат адекватно, а малката Лейла е наистина интригуващ образ.

Изображение с име: French writer Guillaume MUSSO.Единственият недостатък е, че част от събитията нямат особено отношение към главната история. Една от героините, честно казано, е излишна – Алисън и Иви спокойно можеха да се слеят в един образ, за да стане повествованието още по-концентрирано и да е по-лесно на читателя да се идентифицира с тях. Така ще стане и малко по-реалистично натрупването на толкова много тежки и драматични събития в миналото на героите, което в това си количество изглежда малко прекалено и нереалистично (но далеч не колкото в „Загубени“).

Стилът на Гийом Мюсо е подходящ за темата и атмосферата на книгата. На моменти натежава, но с това само допринася към мрачната атмосфера. Има и някои добре предадени поуки в книгата, които вдигат оценката в графа „теми за размисъл“.

Фантастичните елементи не са център на сюжета, но с такова заглавие няма и как да очакваме това от тях. Все пак с напредването на историята, такива се появяват и служат доста добре за окомплектоване на романа. Е, ако предпочитате само космически битки с извънземни насекоми, може би това няма да е най-подходящата книга за вас, но ако си падате по психология и драма, не се колебайте да й дадете шанс.

Като цяло, „Защото те обичам“ на Гийом Мюсо и ИК „Изток-Запад“ е едно много добро четиво, което препоръчвам. Въпреки че не е в любимия ми стил и авторът определено има различни предпочитания и интереси от моите, книгата успя да ме грабне и да ме спечели като почитател на Мюсо, а това само по себе си е важен аргумент в нейна полза. Ако попадна на още един писател като него и Бернар Вербер, определено ще започна да обръщам повече внимание на съвременната френска литература. Пробвайте я и, дори да не останете влюбени и завладени от нея, със сигурност няма да съжалявате.

 

Изображение с име: Колко силно можете да обичате?Моята оценка:
История – 5.50
Герои – 5+
Стил на писане – 5+
Eлементи на изненада – 5+
Теми за размисъл – 5+
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 5
Степен на оригиналност – 5
Старание на автора – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал на книгата – 5+

Общ успех: Мн. добър (5.28)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата