logan-poster-hugh-jackman-wolverine-3

Трейлър за Logan

Последният филм на Хю Джакман в ролята на Върколака от вселената на „Х-мен“ загатва за депресираща история и мрачно бъдеще.

Комикс-феновете по света с нетърпение очакваха трейлъра на „Логан“ – следващият филм от вселената на „Х-мен“, който ще бъде и последен за Хю Джакман в ролята на Върколака (или просто Логан). Много е вероятно да бъде и последният за Патрик Стюарт в ролята на Професор Х, макар че никой не говори за тази възможност. Въодушевени от успеха на „Дедпул“, 20th Century Fox решиха да го направят с повече кръв и насилие, въпреки че така ще влезе в категорията филми за над 18-годишни. Е, трейлърът вече е тук и, честно казано, разделя феновете на два лагера. Нека първо го видим:

https://www.youtube.com/watch?v=HhFP0V6n7aY

Правилно виждате – в „Логан“ Върколака и Професор Х са двама депресирани старци на ръба на силите си. Способността на Логан да се самолекува е намаляла (оттам идват белезите и сивата брада), а Професорът страда от Алцхаймер. Те живеят в мрачно бъдеще, в което мутантите са почти изчезнали. Но когато откриват малката Лора, или Х-23, клонинг на Логан, старците събират последните си сили, за да я опазят жива. Тонът няма нищо общо с филмите от поредицата досега, като явно вместо екшън ще предлага екзистенциални драми.

Точно това не допада на феновете, които са свикнали да очакват от „Х-мен“ зрелищни битки от мутанти в цветни костюми. Друг проблем е, че не е много сигурно къде точно влиза този филм в митологията на X-Men. Дали това е бъдещето, което очаква всички персонажи – изчезване? Или е само алтернативно бъдеще, създадено за практически самостоятелен филм? Сценаристите умишлено не са се тормозили с такива въпроси, като наскоро режисьорът Джеймс Манголд каза в интервю: „За да направим различен Логан и да постигнем различен тон на филм за Върколака, трябваше да пренебрегнем някои традиции и да не следваме всичко, установено от филмите досега с религиозен фанатизъм, защото иначе щяхме да бъдем хванати в капана на решения, направени преди нашето време“. С други думи, ако „Х-мен: Апокалипсис“ ви се е сторил неуважителен към канона, почакайте да видите Logan.

Останалите фенове обаче са в еуфория, че ще им се предложи нещо разнообразно, а и че филмите по супергеройски комикси най-накрая ще направят сериозен опит да докажат, че са подходящи и за възрастната аудитория. Доколко ще им се получи, особено предвид предишни провали на самостоятелни филм за Върколака и честите оплаквания по посока на DC, че правят твърде мрачни филми, предстои да видим. Може би наистина възрастната публика е зажадняла за сериозен комиксов филм – а може би не. Важното е, че всяко поколение, рано или късно, предава факлата на следващото и явно този момент е дошъл за старите актьори от двата най-емблематични Х-мен персонажа през годините.

Премиерата на Logan е на 3 март.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата