puteshestvie-v-kitai

Арнолд Шварценегер и Джеки Чан ще участват във „Вий 2“

Руско-китайската продукция „Пътешествие в Китай: Тайната на желязната маска“ е продължение на успешния филм по повестта на Гогол.

Напук на приказките за нова Студена война между САЩ и Русия, двете държави затоплят отношенията си, поне на кино фронта. Пример за това са холивудските звезди Арнолд Шварценегер и Джеки Чан, които ще участват в руско-китайския филм „Пътешествие в Китай: Тайната на желязната маска“

Тъй като това е продължение на „Вий“, който у нас така и не получи разпространение, нека започнем с малко предистория. „Вий“ е повест на Николай Гогол, известен най-вече с романа си „Мъртви души“. В нея се разказва за вещица, съживяваща се в черква сред кошмарни същества от отвъдното, начело със самия Вий, старейшината на гномовете. Тя е издадена и на български от издателство „Фама“ през 2005 г.

През същата година в Русия започват да подготвят екранизация с мотиви от повестта. Организацията отнема много време и филмът излиза чак през 2014 г. Сюжетът му се развива през ХVІІІ век, когато картографът Джонатан Грийн поема на пътешествие от Европа на изток. След като минава през Трансилвания и Карпатите, той се озовава в малко селце, изгубено в непроходими гори. Там го водят само лошият му късмет и гъстата мъгла. Хората тук не приличат на нито един народ, срещнат от картографа досега. Селяните са изкопали ров, наивно вярвайки, че той ще ги опази от злото в света. Те не разбират, че злото е стаено в душите им и чака своя шанс да се излее върху света. Вижте трейлъра за първия филм:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Главната роля се изиграва от англичанина Джейсън Флеминг (Дани Куин от Primeval и Азазил от „Х-мен: Първа вълна“), а останалите се запълват от руски, украински и чешки актьори (в миниатюрна и ненужна роля се появява също Чарлс Данс (Тивин Ланистър от „Игра на тронове“). На фона на около 26 милиона долара бюджет филмът успява да изкара над 39 милиона по тогавашния курс (или 1,2 милиарда рубли), с което става най-касовият филм на годината в Русия. Критиката го оценява различно – някои се радват на факта, че Русия догонва Холивуд в зрелищата, а други не са доволни от твърде свободната интерпретация, лошия дублаж и неуважението към традициите на съветската кинематография. Все пак, повестта е била филмирана и през 1967 г., като много от по-възрастните руснаци са очаквали римейк именно на тази версия, а не опит за международен блокбъстър. Така или иначе, печалбата е налице, което дава основание за втори филм.

Продължението обаче няма да се казва „Вий 2“, а „Пътуване към Китай: Тайната на желязната маска“. В него отново Джейсън Флеминг ще е в главната роля, като този път картографът ще бъде изпратен от Петър І да изследва източната част на необятната Руска империя. Отново му предстои дълъг път, пълен с невероятни приключения, който ще го отведе в Китай. Джонатан Грийн ще се сблъска с куп главозамайващи открития, неочаквани срещи със странни същества, китайски принцеси, майстори на смъртоносните бойни изкуства и самия Лун-Ван – Царят на всички дракони. Кое може да бъде по-опасно от това да погледнеш Вий в очите? Какво ще се окаже по-силно този път – непоколебимият скептицизъм на учения или древната черна магия, която отдавна е взела властта в Източните земи?

Бутон за зареждане на YouTube видео

В основата на сюжета този път са заложени три легенди (Гогол вече няма общо): Тайната на човека с желязната маска, възникването на древния път на чая и сказанието за мъртвия казак, както и един исторически факт – Великото посолство на Петър Първи в Европа. Напук на критиците си (носталгиците по съветските времена така или иначе обикновено предпочитат стари военни драми, а не фентъзита), режисьорът Олег Степченко този път ще засили холивудската жилка, като вкара още повече западни актьори. Най-именитите от тях са Арнолд Шварценегер и Джеки Чан. И двамата вече не са първа младост, а златните им години са минали, но едва ли има зрител, който да не ги познава. Любопитно е, че досега двамата не са се срещали на екран, въпреки дългите си кариери. Ще играят още Рътгър Хауър (филма „Бъфи – убийцата на вампири“, „Истинска кръв“), Мартин Клеба („Карибски пирати: Мъртвите не говорят“) и Кристофър Феърбанк („Пазители на галактиката“), завръща се и Чарлс Данс. Славянската част от състава ще се попълни от Павел Воля, Анна Чурина, Андрей Мерзликин, Юрий Колокольников и др.

Снимките се провеждат на различни локации в Русия, Китай, Тунис и Чехия, като за бойните сцени Джеки Чан е също треньор и хореограф. Бюджетът този път е значително по-голям – 2,8 милиарда рубли или 44 милиона долара, като китайските продуценти съфинансират. Една от основните цели на маркетинга ще бъде да покаже културата и историята на двете страни – Русия и Китай. „Пътешествие в Китай: Тайната на желязната маска“ вече е в десятката на Русия за най-очакваните филми за догодина, а още отсега е заявена и трета част: „Вий 3: Пътешествие в Индия“. В горния тийзър се съзират нотки на имитация на „Карибски пирати“, „Игра на тронове“, дори „Фантастични животни и къде да ги намерим“, а снижената минимална възраст за зрителите е знак, че хорър-елементите няма да са толкова силно застъпени. Но въпреки явната комерсиализация на поредицата, филмът изглежда интересен и повече от гледаем.

Няма официална премиерна дата за „Путешествие в Китай: Тайна железной маски“, очаква се някъде в началото на 2017 г. Дано този път и в България получим легална възможност да го гледаме.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата